ArtCaffe

ArtCaffe
Otvaranje Amadeus festa u Bjelovaru

Amadeus fest u Bjelovaru postaje nova festivalska zvijezda u usponu

  1. Amadeus fest u Bjelovaru kroz četiri dana, sjajnim koncertima u službenom dijelu te popratnim aktivnostima kroz radionice za djecu i nastupima puhačkih orkestara, pokazao je umjetničku i organizacijski vrlo visoku razinu.

Svečano otvorenje 4. Amadeus festa održalo se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a nazočio mu je izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Miro Totgergeli. Osim njega, svečanosti otvaranja prisustvovali su i drugi visoki gosti: Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, Jasna Vaniček – Fila, izaslanica Ministarstva kulture i medija RH, Marija Jungić, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, a uime gradonačelnika Darija Hrebaka govorio je  Igor Brajdić, dogradonačelnik grada Bjelovara. Otvorenju su nazočili i saborska zastupnica Marijana Petir te drugi predstavnici lokalne vlasti i institucija te kolege iz BOK festa,  ujedno i koproducenta otvaranja.

Umjetnički dio Festivala započeo je uprizorenjem opere “Cosi fan tutte” pod ravnanjem maestra Slobodana Begića, u izvedbi mladih glazbenika orkestra dubrovačke Umjetničke škole Luke Sorkočevića i osječkih umjetnika iz  ansambla Opera pannonica. Otvorenje je  održano  u prepunoj novouređenoj dvorani Doma kulture u Bjelovaru. Opera je nastala u koprodukciji Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, a praizvedena je u Kneževom dvoru u Dubrovniku u svibnju 2021.  Operu je režirao umjetnički voditelj ansambla Berislav Jerković, a za kostimografiju i scenografiju bio je zadužen Davor Molnar. Kao solisti su nastupili Iva Herman (Fiordiligi), Marija Ostrugnjaj (Dorabella), Katarina Šarić (Despina), Ljubomir Popović (Ferrando), Manos Christofakakis (Guglielmo) te Berislav Jerković (don Alfonso).

Mozartova opera “Cosi fan tutte” među najsloženijim je i najatraktivnijim glazbeno-scenskim djelima, koja nadilazi simfonijske i komorne koncerte te se može za nju reći da objedinjuje sve. Bjelovarska je publika tako, punih 40 godina nakon izvođenja nekog opernog djela,  svakako uživala u odlično uigranoj izvedbi solista te mladih dubrovačkih i osječkih glazbenika.

   

Festival se nastavio sjajnim koncertom Festivalskog ansambla u kojem su nastupali naši poznati umjetnici i, naravno, domaće bjelovarske snage. To su: Anđelko Krpan i Martin Krpan – violine, Milan Čunko i Aleksandar Jakopanec – viole, Petar Kovačić i Antal Papp  – violončelo/kontrabas te Hrvoje Pintarić i Vinko Rožić – rogovi. Izveli su kompozicije Ludwiga van Beethovena – Sekstet za gudački kvartet i dva roga u Es-duru, op. 81b te Wolfganga Amadeusa Mozarta – “Grande Sestetto Concertante” za dvije violine, dvije viole i dva violončela u Es-duru, K.364. Zanimljivo je da je  Beethoven skladao Sekstet za gudački kvartet i dva roga u fazi dok je bio pod snažnim Mozartovim utjecajem. Treba naglasiti da su sve  skladbe iz kojih je taj veliki skladatelj crpio inpiraciju za ovo djelo izvođene tijekom proteklih triju Amadeus festivala. Sekstet za dvije violine, dvije viole i dva violončela W. A. Mozarta komorna je verzija „Sinfonie Concertante“ za violinu, violu i orkestar. Izvođenje te skladbe još je jedan veliki doprinos ovog festivala, s obzirom na to da se to djelo izvodi u iznimno rijetkim prigodama poput ove.

   

Treći dan Festivala umjetničko vijeće  odlučilo se za programski pomak i pozvan je jedan od najatraktivnijih jazz ansambala, Šimun Matišić kvartet u sastavu: Šimun Matišić – vibrafon i aranžmani, Dani Bošnjak – flauta, Zvonimir Šestak – kontrabas i legendarni Krunoslav Levačić – baterija.

Šimun Matešić, jedan od najboljih vibrafonista današnjice, inspiriran velikim Boškom Petrovićem, B.P-jem, rođenim Bjelovarčaninom, kome je i posvećen koncert, rekao je: “Boško nam je nastojao prenijeti ono što je njemu bilo najbitnije. Kad je svirao, nikad se nije fascinirao nekakvom pretjeranom virtuoznosti ili egzibicijama po instrumentu, nego je uvijek, zapravo, kao pobornik škole Milta Jacksona, išao za tim da istražuje zvuk vibrafona i način fraziranja“.

   

I na posljednjem koncertu, koji je ujedno i zatvorio Festival, nastupio je Kalamos kvintet koji je izveo sljedeća djela: Luka Sorkočević – Simfonija br. 4, u obradi  Y. Sadovyyja, Boris Papandopulo – „Nadsviravanje“, Antun Sorkočević – Adagio, u obradi B. Papandopula, Joseph Haydn – Divertimento u B-duru, u obradi Y. Sadovyyja, Massimo Brajković – „Dobrinjske šurlice“ te za kraj Petar Iljič Čajkovski – Suita br. 4, op. 61 „Mozartiana”, u obradi  Y. Sadovyyja.

Ovaj zanimljivi tzv. reed kvintet sastavljen je od drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot, uz njihove srodne varijante. Kvintet Kalamos prvi je i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz recitala na važnim pozornicama diljem Hrvatske. Bogato pojedinačno glazbeno iskustvo, širok spektar glazbenih ukusa te usavršavanje i studiranje kod vodećih svjetskih glazbenih umjetnika, čini ih jednim od vodećih puhačkih glazbenih sastava u Hrvatskoj.

   

Organizatori Festivala su članovi Bjelovarske udruge glazbenih umjetnika pod vodstvom profesora Hrvoja Pintarića i suosnivača Aleksandra Jakopanca. Zanimljivo je da su svi koncerti videoprijenosom  uživo prikazani na internetu, a organizatori zahvaljuju svima koji su im pomogli te najavljuju sljedeće godine produljenje trajanja Festivala za još jedan dan i dolazak atraktivnih umjetnika iz zemlje i inozemstva.

Autor: redakcijski tekst

#amadeusfest #bjelovar #komornaglazba #cosifantutte #lukasokrocevic #operapannonica #simunmatesic #jazz #kalamoskvintet #unimedia #opisfilm #videoproduction #videostreaming

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)