ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe HNK u Šibeniku

Doniran vrijedan koncertni klavir HNK-u Šibenik uz nastup Juliana Rachlina i glazbenih prijatelja

U četvrtak, 25. kolovoza održan je donacijski koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku na kojem je svečano predan vrijedan koncertni klavir marke Boesendorfer 275, kojeg je Grad Šibenik darovao svom kazalištu. Ova donacija omogućit će nastupe vrhunskih pijanista što će Šibenik u budućnosti učiniti značajnom koncertnom destinacijom.

U ovoj hvale vrijednoj prilici nastupio je violinst Julian RACHLIN  sa svojim sjajnim glazbenim prijateljima Sarah McELRAVY na violini, Borisom ANDRIANOVIM na violončelu i Andreyem GUGNINOM na klaviru.

Julian Rachlin postao je šire poznat domaćoj publici nakon što je pod umjetničkim i produkcijskim vodstvom Miše Mihočevića, međunarodno renomiranog producenta, bivšeg ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, nastupao na jednom od prvih privatnih međunarodnih festivala komorne glazbe u čarobnom Dubrovniku, a pod nazivom “Julian Rachlin & Friends”.  Mihočević je mudro iskoristio priliku povezujući svjetski poznati Dubrovnik i tada mladog umjetnika, koji je nakon što su ga nazivali čudom od djeteta proživljavao svojevrsnu krizu identiteta i u biti trebao istinsku umjetničku potvrdu. Ovaj festival, Dubrovnik i Hrvatska to su mu i omogućili postavljajući ga u ravan sa najvećim glazbenim imenima poput velikog Mische Maiskykog, Itamara Golana ili pak filmskih zvjezda Sir Rogera Moora, Johana Makovicha i drugih velikih umjetničkih imena koji su gostovali na festivalu. Na taj način, te uz jaku lobističku podršku koju ima preko svojih privatnih konekcija, otvorila su mu se vrata poznatih koncertnih dvorana što je on jako dobro iskoristio i napravio svjetsku karijeru. Istina je da je i Rachlin vratio dio duga promovirajući našu zemlju i festival, koji je dobio na poklon, te je na taj način privukao veliki broj visoko platežnih gostiju na našu obalu, koji su tu boravili tijekom festivala a vraćaju se i dalje iz godine u godinu.

Pogledajte isječak iz dokumentarnog filma “From Dubrovnik With Love – Julian Rachlin & Friends”

Tijekom druge godine trajanja festivala, točno prije dvadeset godina, snimljen je i dokumentarni film redatelja Darija Bajurina u produkciji Unimedia/Opis film koji je dodatno promovirao Dubrovnik, Rachlina i sam festival prikazujući se po svijetu. To je jedan jako inovativan pristup gdje se kroz kreativne industrije podigla razina turističke usluge i dodatno pormovirala destinacija. Sve je to bila vrlo uspješna formula koja je trajala gotovo deset godina jer Julian Rachlin je glazbenik koji je na glasu i kao odličan performer. On je vilionist koji voli kad mu u zanosu nastupa teatralno pukne žica i na taj način stvori dodatnu napetost i podigne atmosferu u publici, pa mu se tu i tamo može i oprostiti možda nešto niža razina umjetničke interpretacije koja u tom slučaju pada u drugi plan. Sve skupa je to recept koji se pokazao odličnim i koji je u klasičnu glazbu uveo i neke elemente entertamenta i showbiza jer naravno uz sve to idu atraktivni medijski nastupi i instagramski osmišljene fotografije pa sve skupa jednostavno postaje društveni događaj a ne samo koncert komorne glazbe. Festival u Dubrovniku u biti je Rachlinov vrhunac koji nikad nije uspio ponoviti bez obzira na pokušaje u drugim zemljama Mediterana gdje je imao vrlo veliku finacijsku podršku, ali jednostavno to nije bilo to.  Ako će Julian Rachlin biti na taj način promotor Šibenika to bi mogla biti mudra odluka gradskih vlasti i mogla bi svijetu pokazati potencijale koje do sada Šibenik, sa svim svojim prekrasnim ambijentima, nije u potpunosti iskoristio i gdje bi se mogli dobiti novi sadržaji i privući visokoplatežni gosti i potaknuti elitni turizam. Naravno sve skupa je to organizacijski zahtjevno i potrebno je utažiti prohtjeve umjetnika koji nekad znaju biti jako izazovni.

ArtCaffe HNK u Sibeniku
ArtCaffe HNK u Sibeniku

Na koncertu u Šibeniku nastupili su:SARAH McELRAVY – Jednako cijenjena kao violinistica i violistica, Sarah McElravy uživa u raznolikoj međunarodnoj karijeri, koji uključuju koncerte, recitale i komorne glazbene izvedbe. Vrhunci sezone 2021./2022. uključuju nastupe s Helsinki Philharmonic, Prague Philharmonia, Warsaw Philharmonic i Royal Liverpool Philharmonic. Nastupa u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, a nedavni vrhunci uključuju nastupe kao solistice s Trondheim Symphony Orchestra, Dortmunder Philharmoniker, Vienna Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic, Bayerischer Rundfunk Chamber Orchestra, Innsbruck Philharmonic, Kristiansand Symphony, Naples Philharmonic i Sofia Philharmonic. Izvela je britansku premijeru Dvostrukog koncerta Pendereckog za violinu i violu s Julianom Rachlinom i Royal Northern Sinfonia orkestrom pod ravnanjem Alexandra Joela, te Straussovog Don Quijotea s Borisom Andrianovim i Russian National Orchestra pod ravnanjem Dmitrija Jurowskog…

BORIS ANDRIANOV – Boris Andrianov, priznati ruski violončelist, nastupa u najznačajnijim svjetskim dvoranama i na najprestižnijim festivalima. Iako ima opsežan raspored turneja, umjetnik rado nastupa diljem svijeta, bilo u velikim gradovima, malim mjestima ili udaljenim selima koja nikada nisu imala koncerte. Također je sudjelovao u mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima usmjerenim na proširenje glazbenog krajolika zemlje, posebno u ruskim provincijama. Neizmjenjivo uživajući veliki uspjeh u javnosti, ti projekti okupljaju međunarodno poznate izvođače uz samog Borisa Andrianova. Boris Andrianov rođen je u Moskvi 1976. godine. Studirao je na Gnessin Moscow Special School of Music (u klasi Vere Birine), Moscow State Tchaikovsky Conservatory (klasa profesorice Natalije Šahovske) i Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin (klasa profesora Davida Geringasa)…

ANDREY GUGNIN – Svjetski poznatog pijanista Andreja Gugnina, Gramophone opisuje kao “umjetnika izvanredne i agilne tehnike koja je u službi inspirativne glazbene imaginacije”. 2020. godine, BBC Music Magazine Awards nagrađuje ga nagradom Instrumental Award za snimku 24 preludija i Sonata br. 1 i 2 D. Šostakoviča u izdanju Hyperion Recordsa. Od pobjede na glasovitom Sydney International Piano Competition 2016. godine, neprestano oduševljava svojim izvedbama publiku diljem svijeta. Uz pobjedu u Sydneyu, na istome je natjecanju dobio priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvom izlučnom krugu natjecanja. Andrej Gugnin osvojio je Gold Medal i Audience Award na XCI International Gina Bachauer Piano Competition 2014. godine u Salt Lake Cityiju (SAD) te drugu nagradu na 2013 Beethoven International Piano Competition u Beču.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Dario Bajurin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)