ArtCaffe

ArtCaffe
artCaffe_DubrovackeLJI_otvaranje

Dubrovačke ljetne: najavljen bogat i raznovrstan program 73. igara

Dubrovačke ljetne igre održat će se ove godine po sedamdeset i treći put u razdoblju od 10. srpnja do 25. kolovoza, a festivalska publika može uživati u programu domaćih  i inozemnih umjetnika.

Igre će i ove godine nastojati održati prepoznatljivost kroz tradicionalne programe ali naravno uz dodatak suvremenih umjetničkih praksi. Program se tradicionalno objavljuje na Kandeloru, ali uz veliku rezervu obzirom da živimo u neizvjesno pandemijsko vrijeme. Glavnnu sredstava i ove godine osigurat će Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Dubrovnik, ali važno je napomenuti i veliku potporu zaklade Caboga Stiftung,

U dramskom programu istaknute su vlastite dramske produkcije od čega dva premijerna naslova i tri reprizne uspješnice. Premijerni dramski program vraća nas mediteranskim korijenima festivala. Prva festivalska premijerna dramska produkcija su Ljubovnici, jedna od najpoznatijih dubrovačkih smješnica iz 17. stoljeća. Ova sočna komedija, vezana za osnutke festivala, svoju je najpoznatiju interpretaciju doživjela u režiji Joška Juvančića krajem 60-tih godina. Tema Ljubovnika je standardna: odnos gospodara i sluga, uz izrugivanje lakomosti, škrtosti, lažne učenosti, praznovjerja, vrteći se oko teme ljubavnog udvaranja. Ljubovnički festivalski dramski ansambl sastoji se od ponajboljih glumaca mlađe generacije, a predvodi ih glumica i pjevačica Maja Posavec, a režija je povjerena redatelju nove generacije, Aleksandru Švabiću.

Vrhunac festivalskog dramskog programa zacijelo će biti uprizorenje kultne drame Krvava svadba F. G. Lorce iz 1933. godine, i to po prvi puta na DLJI. Radnja Lorcine tragedije vezana je uz ruralnu sredinu prve polovice dvadesetog stoljeća, ali po univerzalnosti priče na kojoj se temelji, ona izbjegava bilo koju doslovnu ili konkretnu vremensku odrednicu. Dramski likovi žrtve su vlastite strasti, ali i neizbježnosti vlastite krive procjene ili tragične sudbine. Njihovo je prokletstvo dvostruko: zatvoreni unutar svog socijalnog okvira, strast im ostaje jedini dozvoljeni prostor slobode, makar i po cijenu prokletstva ili smrti. Režiju Krvave svadbe potpisuje Franka Perković Gamulin, dubrovačkoj publici poznata po inscenaciji Spašenih Tomislava Zajeca iz 2010., a festivalski dramski ansambl predvode Ksenija Marinković, Jadranka Đokić i Nikša Butijer.

Reprizni dramski program uključuje nagrađivanog Magellijevog Hamleta na Lovrjencu, sa svojim kompleksnim pitanjima krize europskog identiteta s Dubrovčaninom Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi, zatim hvaljenu prošlogodišnju uspješnicu, dobitnicu nagrade Orlando za predstavu u cjelini, Glavu lava Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te neizostavne i apsolutne miljenice festivalske publike, kundurice Maru i Katu na Kazermi, autorski projekt Saše Božića u suradnji sa glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom.

ArtCaffe Mara i Kata DLJI
ArtCaffe Mara i Kata DLJI/fotografija

Nastavlja se i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba koje će u parku Gradac gostovati s predstavom Genijalna prijateljica, adaptacijom romana Elene Ferrante koja predstavlja raskošnu fresku talijanskog društva tijekom više desetljeća. Ovo iznimno prozno djelo na scenu je postavila Marina Pejnović. Zagrebački HNK na istoj će pozornici u parku Gradac festivalskoj publici predstaviti baletno djelo nastalo prema literarnom predlošku, kultnome klasiku Jane Austen Ponos i predrasude, čiju koreografiju i režiju potpisuje Leo Mujić koji se dubrovačkoj publici predstavio 2014. godine baletom Opasne veze. Neizostavan dio plesnog programa bit će i Folklorni ansambl Linđo koji će svojim tradicionalnim nastupima predstaviti bogatu hrvatsku folklornu, plesnu i glazbenu baštinu.

U sklopu glazbenog programa 73. Igara u atriju Kneževa dvora nastupiti pijanisti Vadym Kholodenko, laureat Van Cliburn natjecanja i miljenik najprestižnijih svjetskih pozornica, te Lovro Pogorelić, koji će publici predstaviti rijetku integralnu izvedbu Lisztovih Transcedentalnih etida. Nastupit će i ruska violinistica Alena Baeva o čijoj karijeri, više od osvojenih natjecanja i glazbenika s kojima surađuje, govore instrumenti na kojima svira: nekoć Stradivari samog Wieniawskog, a danas Guarneri del Gesu iz 1738. godine. Nakon više godina vraća se i Roman Simović, s pikantnim programom – sonatama Eugèna Ysaÿa, u napetoj atmosferi koju donosi konstelacija – jedan čovjek, njegova violina i publika. Bit će tu i proslavljeni ruski čelist Boris Andrijanov, svestrani solist i promotor mladih glazbenika ispred institucije Marijinskog teatra, hrvatskoj publici poznat i kao pobjednik Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. Treću godinu za redom na festivalu će se predstaviti i laureati Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, a to su ovog puta tenor Filip Filipović i flautistica Lucija Stilinović uz pratnju Dubrovačkog simfonijskiog orkestra koji će imati dva nastupa pod vodstvom dirigenata; maestra Ivana Huta i šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, Dawida Runtza. Kako Igre teško mogu bez gitare, tako će u Dvoru zazvoniti strune jedne od najsjajnijih zvijezda ovog instrumenta danas, blockbustera Decce i Deutsche Grammophona, Miloša Karadaglića. Održat će i koncert komorne glazbe, Zagrebački kvartet s gostima,te četvrto izdanje koncertnog programa Dubrovnik na glazbenoj hridi sa dubrovačkim glazbenicima i Dubravkom Šeparović Mušović. Barokni predpotresni sjaj Grada opjevat će veličanstvene Vespro della beata Vergine iz 1610. godine Claudija Monteverdija u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonus, a vokalni luk programa zatvorit će nježna kraljica spontanosti i topline glasa, španjolska sopranistica Nuria Rial.

Na zadovoljstvo najmlađe publike, Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta premijerno donose produkciju glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma, adaptaciju romana književnice Sunčane Škrinjarić koji je obilježio cijelu jednu generaciju. Dramaturginja je Nikolina Rafaj, režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, a skladatelj glazbe je Frano Đurović. Zatvaranje 73. Igara, 25. kolovoza ispred Katedrale, tradicionalno će pripasti Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivan Repušić, uz nastup američke sopranistice Nadine Sierre.

Autor: Nikola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)