ArtCaffe

ArtCaffe
@artcaffe @lanajanjanin @jazz

Lana Janjanin: Jazz ima perspektivu i njegovo vrijeme tek dolazi

Lana Janjanin, producentica, klaviristica, jazz glazbenica i kompozitorica.  U ArtCaffeu govori nam o svom školovanju u zemlji i  inozemstvu, ljubavi prema jazzu, o tome može li se od glazbe živjeti, gdje je danas hrvatska scena… U razgovoru s Mišom Mihočevićem prisjetila se i naših jazz velikana te svog rada na produkciji velikih događanja. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i ne zaboravite kliknuti Subscribe:

Lana nam je u ArtCaffeu govorila o tome kako je ušla u svijet glazbe, o sškolovanju, iskustvima rada i učenja u Beču. Ispričala nam je i kako je od klasike došla do jazza i što je to magično u toj vrsti glazbe. Kako je počela komponirati i što je inspirira, može li se živjeti od glazbe i kakve su perspektive jazza u budućnosti.

O Lani Janjanin

Rođena je Zagrepčanka, a prvi doticaj s glazbom  imala je u glazbenom vrtiću i od tada je u vječnoj potrazi za nevidljivim glazbenim odijelom.

@artcaffe @lanajanjanin @jazzSa šest godina upisuje klavir kna Glazbenom učilištu “Elly Bašić” u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Čavić-Tomčik te na istoj instituciji završava osnovni i srednjoškolski program, pohađajući usporedno i 18. jezičnu gimnaziju. Interes prema jazz, R’n’B i pop glazbi potiče je na pisanje vlastitih pjesama, no ljubav i poštovanje prema klasičnoj glazbi vode je u Beč, gdje 2008. upisuje studij klasične kompozicije na Universtät für Musik und darstellende Kunst Wien”, kao najmlađa u klasi. Tijekom prvih godina studija sudjeluje u mnogim projektima klasične glazbe kao kompozitorica, pišući za brojne komorne sastave, ali i kao jazz pijanistica i pjevačica.

U lipnju 2010. završava prvi diplomski studij u klasi prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi prof. Reinharda Kargera, kojI uspješno završava te stiče titulu magistre sa 23 godine. U prosincu 2010. ostvaruje svoj prvi javni nastup s big bandom “Nouvelle Cuisine”,  kada dirigira vlastitu kompoziciju Balkan Blood u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču.

@artcaffe @lanajanjanin @jazzU studenome 2011. osvaja prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču s autorskom pjesmom People, koja u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, što je pak vodi u potragu za hrvatskim muzičarima te do osnivanja vlastitog jazz sastava. U travnju iste godine putuje u Tajvan, gdje u nekoliko gradova izvodi svoju kompoziciju Deplorable Mania (temeljenu na tekstu Samuela Becketta) u sklopu grupe za glazbeni teatar.

Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, u kojoj formaciji u ožujku 2013. debitira sa Jazz orkestrom HRT-a, izvodeći svoju pjesmu Fed Up u vlastitom big band aranžmanu. U travnju iste godine održava koncert sa svojim sastavom na All Women Jazz Festivalu “Jazzarella” u Zagrebu, a u istom mjesecu Papandopoulo Kvartet praizvodi njezinu skladbu Pid Oblackom – 6 Varijacija na Festivalu hrvatske glazbe u Beču. U listopadu iste godine debitira u bečkom Konzerthausu sa RSO Wien orkestrom kao pijanistica na renomiranom anualnom gala koncertu filmske glazbe “Hollywood in Vienna”.

@artcaffe @lanajanjanin @jazzU 2014. nastupa dvaput u Dvorani “Lisinski”,  a 2015. godine jedan od najvećih austrijskih izdavača nota – Doblinger Verlag – objavljuje njezinu kompoziciju The Balkan Chick Fight za puhački trio. Iste godine započinje suradnju sa svjetskim virtuozom, violinistom Roby Lakatošem, s kojima nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Zagreb Classicu te u Belgiji. U kolovozu 2016. kvartet saksofona Papandopoulo izvodi njezinu skladbu Pid Oblackom – 6 Varijacija  u sklopu dvaju koncerata na Pag Art Festivalu. Sa svojim jazz sastavom izvodi autorski program otvarajući Koprivnica Jazz Festival i Zlatni Zagreb Festival 2017. te Vodice Jazz and Blues Festival 2018. godine.

@artcaffe @lanajanjanin @jazzU svibnju 2018. godine putuje u Kinu, gdje nastupa na dvotjednoj turneji sa svojim sastavom VELVETTO, koji izvodi svjetske hitove u njezinim jazz aranžmanima.

Posebno se ističe Lanina suradnja s HRT-ovim Jazz orkestrom, za koji redovito sklada, aranžira te s kojim nastupa. Nakon debitanskog nastupa 2013., slijedi cijelovečernji koncert autorskih kompozicija, koji dijeli s kolegama Dinom Rizvić i Šimunom Matišićem u Dvorani Gorgona 2015. U ciklusu “Nove skladbe za jazz orkestar” nastupila je triput, predstavivši svoje kompozicije. U rujnu 2017. godine na HRT-u je snimila cijeli dosadašnji opus za jazz orkestar, koji ujesen 2018. izlazi kao dvostruko diskografsko izdanje s kolegicom Rizvić. Tom produkcijom i izdanjem, Lana i Dina ulaze u povijest Hrvatske (a i bivše države/regije) kao prve žene koje su skladale, aranžirale, odsvirale i otpjevale svoj opus za jazz orkestar.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)