ArtCaffe

ArtCaffe
@ljerkaocic @orgulje @muza @artcaffe

Ljerka Očić u ArtCaffeu govorila je o svom životu, umjetničkoj karijeri i planovima za budućnost

Ljerka Očić, nagrađivana glazbenica, autorica tv i radijskih emisija, pedagoginja i jedna od naših najpoznatijih orguljašica. U ArtCaffeu govorila nam je o svojoj iznimno bogatoj karijeri, suradnji s poznatim umjetnicima i nastupima diljem svijeta, o tome kako je ušla u svijet glazbe, o obitelji i podrijetlu, o ljubavi prema orguljaškoj glazbi, svom pedagoškom radu te izazovima za budućnost. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i kliknite Subscribe.

O Ljerki Očić 

@ljerkaocic @orgulje @muza @artcaffeLjerka Očić jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta, nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga, poput Gastona Litaizea (Francuska), prof. dr. Michaela Schneidera (Njemačka) i prof. Luigija Celeghina (Italija). Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Rusiji i mnogim drugim zemljama, na znamenitim orguljama te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve, Tokija, Sidneya, Kuala Lumpura, održavši više od 1300 koncerata. Radi kao redovna profesorica orgulja, komorne glazbe i kolegija Povijesna izvođačka praksa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. @ljerkaocic @orgulje @muza @artcaffeTakođer, predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“, gdje kroz različite segmente predano radi na promociji hrvatske orguljske baštine.

Dobitnica je mnogih nagrada, a među njima su Nagrada „Milka Trnina“, dva „Porina“, Nagrada za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog  instituta, a za svoj pedagoški rad primila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008., 2011. primila je najvišu državnu nagradu u kulturi „Vladimir Nazor“, a 2013. godine od predsjednika RH dr. Ive Josipovića odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića za doprinos kulturi.

@ljerkaocic @orgulje @muza @artcaffeTijekom Domovinskog rata, kao umjetnica je dala svoj doprinos, djelujući u Kriznom štabu Croatian Music Aida te je održavala koncerte u ratnim zonama, za što je primila brojne zahvalnice te priznanja HV-a. Snimila je 30 nosača zvuka, a tijekom 2009./10.godine,  čak osam novih diskografskih izdanja, među kojima je i četverostruki album Hrvatska orguljska glazba (od renesanse do danas), jedinstvenu antologijsku zbirku, hommage  hrvatskoj orguljskoj baštini.

@ljerkaocic @orgulje @muza @artcaffeAutorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Bavi se i publicistikom, pa je tako, uz stručna izdanja za potrebe studenata Muzičke akademije, 2004. objavila knjigu eseja Orguljska umjetnost, a 2006. knjigu  na temu novog metodičkog pristupa podučavanju orgulja Orgulje, energija duha. Učestalo na glazbenim akademijama diljem Europe  odražava seminare, posebice na temu interpretacije  glazbe Girolama Frescobaldija, J. S. Bacha, M. Regera te francuske orguljske škole. Idejom ujedinjavanja zvuka i likovnosti bavi se već niz godina, na samo u svom publicističkom radu, već je autorica i nekoliko samostalnih izložbi inspiriranih orguljama i orguljskim zvukom.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)