ArtCaffe

ArtCaffe

Trogir – grad muzej: od antičkog naselja, prve ljekarne u Europi do Unescove baštine

Tajanstvena Hrvatska – serijal o manje poznatoj kulturnoj baštini Hrvatske

Trogir se nalazi u središnjoj Dalmaciji, konkretno smješten je između većih gradova Splita (oko 30 km sjeverno) i Šibenika (oko 55 km južno). Nastanak Trogira datira unatrag više od 2000 godina, čineći ga jednim od najstarijih gradova na obali Jadranskog mora. Ime Trogir ima dugu povijest i potječe iz antičkog razdoblja. Postoje nekoliko teorija o porijeklu imena, ali najprihvaćenija teorija govori da potječe od grčke riječi “tragos” što znači “jarac”. Prema legendi, osnivači grada su bili grčki kolonisti tj. trgovci s otoka Visa.  Prema mitu, bog Apolon poslao je divovske jarce kako bi pokazao naselju gdje će biti sagrađen grad. Gdje god jarac stane i legne, to će biti mjesto za gradnju. Jarac je stao na mjesto gdje se danas nalazi Trogir te su doseljenici tu osnovali naselje i nazvali ga “Tragurion”, odnosno “mjesto gdje je jarac stao”.

Iako su utvrdu i naselje prvi put osnovali stari Grci u 3. stoljeću prije Krista,  grad je postao posebno značajan za vrijeme rimske vladavine. Njegova strateška pozicija, okružena morem i dobrim kopnenim vezama, činila ga je važnim trgovačkim i pomorskim središtem, a njegova luka omogućavala je kontakt s drugim dijelovima Rimskog Carstva. Ovaj razvoj prepoznat je i zabilježen u njegovom latinskom nazivu “Tragurium”. Trogir je tijekom svoje povijesti bio pod raznom vlašću, uključujući Rimljane, Bizantince, Mlečane i druge. Mletačka Republika ostavila je poseban pečat na grad, ostavljajući tragove svoje arhitekture i kulture. To se osobito vidi u prekrasnim palačama, crkvama i tvrđavama koje se protežu duž uskih uličica i trgovima. Najimpresivnija znamenitost Trogira je njegova starogradska jezgra, koja je od 1997. godine pod zaštitom Unesca kao svjetska baština. Okružena je zidinama, a ulazi su označeni s nekoliko prelijepih gradskih vrata.

Katedrala Sv. Lovre

U samom središtu grada nalazi se katedrala sv. Lovre, čiji se počeci sežu sve do 13. stoljeća. Njezina kompleksna povijest obuhvaća različite stilove i utjecaje. Romanika dominira njenom vanjštinom, dok je unutrašnjost obogaćena elementima gotičke arhitekture. Iako se romanički i gotički stilovi u arhitekturi razlikuju po mnogim karakteristikama, neki objekti, kao što je katedrala Sv. Lovre u Trogiru, mogu imati elemente oba stila. Ovo se događa kada je gradnja objekta protezala kroz različite razdoblja i kada su se mijenjale umjetničke i arhitektonske tendencije. Romaničku arhitekturu obično karakteriziraju masivni zidovi, okrugli lukovi i jednostavne skulpture. Ovi elementi vidljivi su, na primjer, u temeljima i prvobitnom dizajnu katedrale. Gotička se, pak, arhitektura često prepoznaje po visokim prozorima, vitkim stupovima, oštrim lukovima i šiljastim kupolama. Ovi elementi kasnije su dodani i inkorporirani u strukturu katedrale. Zvonik katedrale, sastavni dio njenog kompleksa, predstavlja zasebno remek-djelo. Njegova gotička arhitektura u kontrastu je s romaničkom strukturom katedrale.

Jedan od najupečatljivijih elemenata katedrale svakako je portal izrađen u romaničkom stilu, poznat kao Radovanov portal. Nazvan je po majstoru koji ga je izradio, a to je majstor Radovan. Portal je sagrađen kao ulaz u katedralu, ali također ima duboko simbolično značenje te prikazuje mnoge biblijske scene. Radovanov portal je izrađen u romaničkom stilu, koji je tada bio dominantan u umjetnosti srednjeg vijeka. Portal je sačinjen od bijelog bračkog kamena, a ukrašen je bogatim skulpturama i reljefima, a sastoji se od tri glavna dijela: glavnog i gornjeg portala te rozete. Glavni portal prikazuje različite biblijske scene, kao što su scene iz života Isusa Krista, apostola i drugih svetaca. Gornji portal je također ukrašen reljefima koji prikazuju prizore iz Starog zavjeta te likove svetaca i anđela. Rozeta, koja se nalazi iznad gornjeg portala, predstavlja kozmički poredak i simbolizira povezanost između neba i zemlje.

Radovanov portal

Unutrašnjost katedrale bogata je umjetničkim djelima koja sežu od renesanse do baroka. Posebno se ističe kapela Sv. Ivana, gdje je sačuvan “Pleter” – križ izrađen od zlata i dragog kamenja, vjerojatno rad bizantskih majstora. Također, visoko cijenjena je i slika “Majka Božja s djetetom i svetima” koju je naslikao Jacopo Tintoretto.

Prva ljekarna u Europi

Ono po čemu je Trogir uistinu važan je činjenica da je upravo u njemu otvorena prva ljekarna u Europi, i to daleke 1271. godine, što potvrđuje originalni dokument sačuvan u privatnom vlasništvu, a kopija u gradskom Muzeju. Prema zapisu oca hrvatske povijesne znanosti Trogiranina Ivana Lucića, ona se nalazila na gradskom trgu nedaleko katedrale, a prvi ljekarnici bili su Muccius, Rolandini i Venturi koji su došli iz Italije.

Posebno je zanimljivo činjenica da se, prema izvorima, u 16. stoljeću u Trogir doselio engleski ljekarnik Seymour, mlađi brat Jane Seymour, jedne od žena Henrika VIII. koji je studirao u Italiji, a koji je zbog vjersko-političkih nesuglasica koje su se odvijale u Engleskoj odlučio otići u neku mirniju sredinu pa se kao ljekarnik skrasio u Trogiru. Otvorio je ljekarnu iznad čijih je ulaznih vrata istaknuo plemićki grb s dva velika krila i natpisom „Seymour Count of Somerset“ te je time sumnjivim Trogiranima želio dokazati svoje plemićko podrijetlo. Prvi, pak, domaći  ljekarnik u Trogiru, Hrvat, bio je iz obitelji Kreljutić.

Sama prva ljekarna nudila je Trogiranima lijekove načinjene uglavnom iz ljekovita bilja. Osim toga, koristili su se sumpor, arsen, antimon i živa, a bilo je i tzv. čudotvornih mješavina koje su spravljali sami ljekarnici. Kako se ubrzo pročulo da lijekovi djeluju,  iz Trogira se ljekarništvo tako proširilo i na druge hrvatske gradove.

Kamerlengo

Gradski trg, poznat kao Trg Ivana Pavla II., srce je Trogira i okružen je impozantnim palačama i crkvama. Najistaknutija je Kula Kamerlengo, srednjovjekovna tvrđava koja je nekada služila kao obrambeni kompleks. Gradnja kule Kamerlengo započela je 1420. godine, a protezala se do 1437. godine. Visina kule iznosi oko 30 metara. Glavni arhitekt koji je nadgledao gradnju Kamerlenga bio je Guglielmo Genga, poznati mletački arhitekt tog vremena.  Kula Kamerlengo imala je višestruke svrhe. Primarno je služila kao obrambena tvrđava koja je štitila grad Trogir od potencijalnih napada i prijetnji. Unutar nje su se nalazili prostori za smještaj vojnika, skladišta za oružje i opremu te stražarski toranj s kojeg se mogao nadzirati okoliš. Osim vojne funkcije, kula je također služila kao simbol vlasti Mletačke Republike i njezine kontrole nad teritorijem. Danas posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost kule, prošetati njezinim hodnicima i uživati u prekrasnom pogledu s vrha.

Šetajući uskim kalama Trogira, dolazimo do Gradske lože, renesansne palače koja je nekoć bila trgovačko i društveno središte grada. Njezina elegantna arhitektura svjedoči o bogatoj trgovačkoj prošlosti Trogira. Još jedno remek-djelo renesansne arhitekture je Kneževa palača, s prepoznatljivim portalom i prostranim unutarnjim dvorištem.

Sat gradske lože

Petar Berislavić

Petar Berislavić, hrvatski ban i vojskovođa iz Trogira, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske. Rođen u 16. stoljeću, Berislavić je postao simbol hrabrosti, vjernosti i vojničke stručnosti. Njegova karijera bila je usko povezana s ratovima i sukobima sa Turcima. U Trogiru se nalaz umjetničko djelo velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića koje nosi naziv “Petar Berislavić”. Ovo umjetničko djelo je skulptura koja je posvećena spomenutom banu i biskupu iz 16. stoljeća. Skulptura “Petar Berislavić” izrađena je 1933. godine te prikazuje Petra Berislavića na konju, odjevenog u vojničku opremu tog vremena.

Petar Berislavić, (Ivan Meštrović 1933.)

Trogir je također dom brojnim crkvama koje svaka na svoj način pridonose bogatom kulturnom nasljeđu. Crkva Sv. Nikole, primjer gotičke arhitekture, i crkva Sv. Dominika, s prepoznatljivim staklenim mozaicima, samo su neke koje privlače pozornost posjetitelja. Uz kulturne znamenitosti, Trogir nudi i prekrasne plaže, čineći ga idealnim odredištem za ljetni odmor. Nekoliko kilometara udaljen je i nacionalni park Krka, čuven po svojim slapovima i prirodnoj ljepoti.

Trogir je svakako grad koji svojim posjetiteljima pruža nevjerojatno iskustvo te bogatu povijest i kulturu, a slikovita obala i raznolika arhitektura čine ga  nezaobilaznom destinacijom za sve.

Autor: Ivan Mihaljević

Foto: Ivan Mihaljević

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za
elektroničke medije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)