ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Bambina

31. Marulićevi dani održat će se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu

Festival hrvatske drame, 31. Marulićevi dani održat će se od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu a u konkurenciji za festivalsku nagradu “Marul” izvest će se 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.

Izabrane su sadržajno raznolike predstave koje se bave aktualnim temama od posljedica pandemije, usamljenosti, otuđenja i depresije, korupcije i mešetarenjem lokalnih moćnika na duhovit način, odjecima tragedije Domovinskog rata, pa to onih koje na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa.
Jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi zbog pandemijskih okolnosti, ne održava se u tradicionalnom terminu krajem travnja, a od prijavljenih 40 odabrano je 13 predstava, a dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Nije bilo moguće izvesti “Monovid – 19” Zagrebačkog kazališta mladih ni dramu “Usidrene” Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split.

ArtCaffe_HotelZagorje
Art Caffe Hotel Zagorje

Prva predstava 31. Marulićevih dana, “Zagreb 2020” GDK Gavella, odigrat će se u Zagrebu, u KUC Travno u subotu 16. listopada. U ponedjeljak se Festival nastavlja u Splitu izvedbama dvaju predstava HNK Split, “Francuzice” Ilije Zovka i mjuzikla “Bambina” Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana. Slijede predstave Olje Lozice “Dobro je ništa” Teatra ITD, Josipe Anković i Josipa Ledine “Fešta” zagrebačkog Teatra Exit, “Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života” Ivana Ožegovića u produkciji Bjelovarskog kazališta, Centra za kulturu Trešnjevka i Umjetnička organizacija Kreator, “Grane smo na vjetru” prema priči Jeana Gionoa, “Čovjek koji je sadio drveće” karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom, “Štajga” Ivane Šojat Gradskog kazališta Joza Ivakić, Vinkovci; “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, i “Umri ženski Marine Vujčić”, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, Anice Tomić i Jelene Kovačić “Hotel Zagorje” prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić Gradskog dramskog kazališta Gavella, kao posljednja u službenoj festivalskoj konkurenciji.
Festival se zatvara u utorak 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, van konkurencije za nagrade, dramske predstave “Kiklop” Ranka Marinkovića GDK Gavella u režiji Saše Anočića.
Također, u popratnom programu bit će predstavljeno drugo izdanje knjige Nikole Batušića “Povijest hrvatskog kazališta” u izdanju Hrvatskog centra ITI, te Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu “Teatar u Splitu i Split u teatru” a prvonagrađeni na natječaju Marin Držić za 2020. bit će javno čitan dramski tekst “Plodna voda” Marine Vujčić.

Autor: Hugo Sanchez

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)