ArtCaffe

ArtCaffe
Nela Šarić

Amore capriccioso u izvedbi Nele Šarić, sopran i Zorana Velića, klavir

Nela Šarić i Zoran Velić, 24.ožujka 2022. izvode program Amore capriccioso (Hirovita ljubav) sastavljen od pjesama i opernih arija s cijelom paletom različitih ljubavnih raspoloženja.
Zadarska sopranistica Nela Šarić magistrirala je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Cynthije Hansell Bakić, te na velškoj Međunarodnoj akademiji za glas, gdje je svoj glas usavršavala kod Dennisa O’Neilla i Nuccije Focile. Radila je s brojnim priznatim glazbenicima i pjevačima uključujući mo. Richarda Bonyngea te Dame Kiri Te Kanawu. Godine 2015. sudjelovala je u radu Međunarodnog opernog studija u Gijonu u Španjolskoj. Osvojila je  prvu nagradu žirija te nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, te pobijedila na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu. Pjevala je i uloge Contesse Almavive u operi Figarov pir na New Generation festivalu u Firenci, te uloge Musette u Puccinijevoj operi La Boheme u Sendaiju te Gilde u Verdijevu Rigolettu u Nagoyi u Japanu, Faureova Requiema s njujorškim West Village Choraleom te praizvedbu uloge Anđe u Strmićevoj operi La Madre Slava uz Simfonijski orkestar i zbor HRT-a. Nastupala je sa svim istaknutim orkestrima i ansamblima u Hrvatskoj, snimila je i nosač zvuka zadarskih baroknih skladatelja 19. stoljeća pod palicom mo. Ede Mičića, kao i nosač zvuka za japansko tržište koji se snimio za pomoć oboljelima od depresije, a nastupila je na brojnim koncertima pjevajući renesansnu glazbu uz priznatog lutnjista Edina Karamazova. Nagrađena je Grbom Grada Zadra kao laureatkinja za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture. Od 2011. godine aktivna je u pedagoškom radu.
Zoran Velić
Zoran Velić
Zoran Velić, glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kämmerlinga, kod kojeg je 2009. završio i poslijediplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U travnju 2014. izveo je Mozartov koncert u A-duru, KO 414, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velikom briljantnom polonezom u Es-duru, održao je recital u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu te nastupao sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, i Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja, zatim sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz Zagrebačke soliste, a usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga K. H. Kämmerlinga, K. Boginoa, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka. Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri Pjevačkom odsjeku.
Autor: Nikola Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)