ArtCaffe

ArtCaffe
@antedabro @dokumentarnifilm @genesis @cavoglave @artcaffe

Ante Dabro – životni i umjetnički put; od Čavoglava preko Splita, Zagreba do Canberre i vrha australskog kiparstva

Ante Dabro, hrvatsko-australski kipar, čovjek koji prešao dalek put od rodnih Čavoglava, Drniša, Splita do Zagreba, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Antuna Augustinčića, surađivao na mnogim poznatim djelima Dušana Džamonje, da bi se na kraju skrasio u Canberri. Tamo se afirmirao kao jedan od najznačajnijih kipara, a njegova djela su obilježila kulturni identitet Australije. Šira javnost ga poznaje po velebnoj skulpturi posvećenoj 150. obljetnici Australske mornarice (Royal Australian Navy Memorial) sa službenim nazivom skulpture „Sailors and Ships – Interaction and Interdependence“, koju je svečano otkrila engleska kraljica Elizabeta II. Dabro je u ArtCaffeu govorio o svom vrlo dinamičnom životu, djelima razasutim diljem svijeta i umjetničkoj karijeri koju su obilježili Ivan i Tvrtko Meštrović, Henry Moore, Dušan Džamonja, Antun Augustinčić… ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na sljedećoj poveznici i ne zaboravite kliknuti Subscribe na naš Youtube kanal.

Dabro je kroz svoj umjetnički, ali i pedagoški rad ostavio veliki trag u australskoj umjetnosti te istodobno i promovirao hrvatsku umjetničku tradiciju i izričaj. Njegova djela mogu se pronaći na raznim stranama svijeta, a njihova vrijednost konstantno raste na tržištu umjetnina. @antedabro @dokumentarnifilm @genesis @cavoglave @artcaffeSvojim djelovanjem u Australiji, Europi, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, postavio je nove umjetničke standarde i unio inovacije koje su prepoznali poštovatelji umjetnosti, kao i kulturni i državni establišment. Među njegovim najpoznatijim djelima nalazi se, svakako, i jedinstveni “Genesis”, impozantna skulptura duboke simbolike koja umnogome ocrtava i njegov život. Dva tijela, dvije domovine, praktički dva života iz jednog korijena.

Dokumentarni film o životu i umjetničkoj karijeri Ante Dabre

Antin dinamičan život te savršenost umjetničkog izričaja, kao i umjetnički rad, nadahnuli su skupinu autora,  redatelj Dario Bajurin te producent Nikola Mihaljević, koji su već snimili dio materijala za dokumentarni film o ovom velikom umjetniku, a u 2024. godini planiraju nastaviti snimanja. @antedabro @dokumentarnifilm @genesis @cavoglave @artcaffeFilm se snimao na lokacijama njegova djetinjstva rodnih Čavoglava, mladenačkog doba i školovanja u Splitu i Zagrebu te njegovoj vječnoj umjetničkoj inspiraciji i nadahnuću – Firenci. Slijede i snimanja u Australiji, gdje će o njemu govoriti relevantni sugovornici, a snimit će se djela postavljena na reprezentativnim lokacijama. Također, planira se prikazati i veliki atelje, koji će se u budućnosti pretvoriti u muzej.

Kratki trailer iz filma možete pogledati na poveznici:

Biografija iz pera poznatog australskog povjesničara

@antedabro @dokumentarnifilm @genesis @cavoglave @artcaffePeter Read, jedan od vodećih australskih povjesničara, odlučio je napisati biografiju u kojoj će na engleskom jeziku za globalno tržište ispričati životnu priču dječaka rođenog u Dalmatinskoj zagori, a koji je po uzoru na svog prethodnika, velikog kipara Ivana Meštrovića, također napravio veliku karijeru vrijednu divljenja. Peter Read poznat je po svojoj hit knjizi “Ukradene generacije”, u kojoj je pisao i istraživao povijest aboridžinske djece. Također, pisao je i o različitim temama poput kubanske dijaspore, ljudskih osjećaja prema izgubljenim mjestima te preživjelima nakon Pinochetovih ubojstava u Čileu.

@antedabro @dokumentarnifilm @genesis @cavoglave @artcaffePoznat je po raznolikosti stilova pisanja, a ovo je njegova treća biografija. Usmena povijest uvijek mu je bila ključno sredstvo istraživanja, što je očito i u njegovim biografijama, a to je slučaj i ovdje. Njegove vještine u tom području odražavaju se u stotinama intervjua sa značajnim Australcima, koji su pohranjeni u Nacionalnoj knjižnici Australije. Ova knjiga predstavlja njegovo veliko istraživanje djelovanja jednog velikog umjetnika u praksi.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Jasmina Mihoč/Ivan Mihaljević/Opis film/Unimedia

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)