ArtCaffe

ArtCaffe

“Priče o glazbenim igračkama” Hrvatske glazbene mladeži u Lisinskom

Hrvatska glazbena mladež (HGM) marljivo radi na približavanju kulture mladima, a glazba zauzima najvažnije mjesto u djelovanju ove eminentne institucije, koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja. U želji da mladoj publici približi hrvatsku baštinu, HGM je pripremio jedinstveni program Priče o glazbenim igračkama u kojem će ples i pjesmu predstaviti tradicijske glazbene igračke. U ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 10.30 sati u KD Vatroslava Lisinskog održat će se jedinstveni umjetnički program Priče o glazbenim igračkama u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Na sljedećoj poveznici možete gledati video samog događanja:

Susret s majstorom

U suradnji s Etnografskim muzejem u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog, a prije izvedbe samog programa, održat će se polusatna prezentacijska radionica “Susret s majstorom”. Majstor Zvonimir Majdak pokazat će postupak izrade i ukrašavanja tradicijske igračke drvene tamburice. Mladi će imati prigodu doznati mnoge zanimljivosti o proizvodnji tradicijskih igračaka raznih oblika, poput konjića i leptira klepetaljki, a istodobno će se moći poigrati s prekrasnim rukotvorinama. Autorice ovog zanimljivog edukativnog programa su Anastazija Petrović i Silvia Vrsalović.

Oživljavanje prošlosti i pogled u budućnost

Na pozornici Velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog nastupit će Studentsko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” i Dječji folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”, a voditelj programa je Tomislav Habulin, vrsni glazbeni pedagog, producent, pjevač i dirigent.

„Programom tradicijske glazbe i plesa dječjeg folklornog stvaralaštva, vrijedne članice i članovi dvaju folklornih ansambla SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” predstavit će elemente tradicijske baštine različitih hrvatskih kulturnih područja. Publika će se upoznati s paletom različitih tradicijskih glazbala, narodnih nošnji, pjesama i plesova, kao i obrednih radnji. Ispreplićući dva svijeta – dječji i svijet odraslih – “goranovci” će oživjeti prošlost, udahnuti trenutak folklorne sadašnjosti i potaknuti gledatelje na razmišljanje o budućnosti“, kaže Tomislav Habulin.

Autor: Žana Begić

Foto: Etnografski muzej i Dječji folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)