ArtCaffe

ArtCaffe

Hrvatski dirigent Miran Vaupotić s Južnočeškom filharmonijom održao Novogodišnji koncert i oduševio publiku i kritiku

Južnočeška filharmonija, čiji je šef dirigent hrvatski umjetnik Miran Vauputić, održala je 4. siječnja novogodišnji koncert u dvorani Crkve sv. Ane u Češkim Budojevicama. Veliki tekst o koncertu donio je ugledni češki portal KlasikaPlus, a novinar ističe, među ostalim, našeg dirigenta Vaupotića te izvedbu mlade sopranistice Lucije Kaňkove.

„Dramaturgija Južnočeške filharmonije očito je nastojala stvoriti dramaturški raznoliku, atraktivnu i prikladno kontrastnu večer. Dostojno se oslanjao na tzv. viši popularni repertoar – skladbe čeških i svjetskih majstora. Posebno cijenim kada dramaturgija ima na umu važan zakon kontrasta, smatram koncept šireg kruga autora vrlo prikladnim za danu vrstu koncerta. Tako su se skladbe Gioacchina Rossinija čule uz popularne skladbe Antonína Dvořáka, Oskara Nedbala, Emmericha Kalmána, Franza Lehára, Otta Nicolaija i Johanna Straussa. Bili su prisutni i Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini. Čak je i ‘progovorio’ danski skladatelj Hans Christian Lumbye, očito inspiriran novogodišnjim koncertom Bečkih filharmoničara 2010. s Georgeom Prétrom.„

Južnočeška filharmonija osnovana je 1981. s izvornim nazivom Južnočeški simfonijski orkestar. Danas je to jedan od najpriznatijih simfonijskih ansambala u Češkoj. Trenutačno ima 38 stalnih članova. Njezina matična dvorana je Koncertna dvorana Crkve svete Ane. Za koncerte intimnijeg karaktera, slično kao i kod zborskih koncerata, prostor je optimalan, ugodan za publiku, s vrlo dobrom akustikom.

Kako se ističe u tekstu KlasikaPlusa, šef dirigent orkestra, hrvatski dirigent Miran Vaupotić  je „simpatičan, očito glazbeno potkovan dirigent, odmjerene geste, nenametljivo funkcionalan, ali egzaktan i istodobno ugodan u svojoj prirodnoj opuštenosti“.

Koncert je otvoren popularnom uvertirom opere „Italka“ u Alžiru G. Rossinija. „Djelo zahtijeva lakoću kreacije, virtuoznost u sviranju gudača, čvrstu intonaciju, dinamična tempa, a sve je to dirigent uspio impresionirati pregledom orkestra.“ Od djela Oskara Nedbala, dirigent Vaupotić odabrao je popularni „Kavalirski valcer“ iz njegove poznate operete „Poljska krv“. „S nestrpljenjem sam očekivao Polku iz Foersterove opere ‘Debora’, koja je bila u programu, ali je izostala iz tehničkih razloga (problemi s notnim zapisima). Divio sam se ideji hrvatskog dirigenta, prije nekog vremena bila je vrlo popularna skladba, često se svirala na radijskim koncertima, a po popularnosti je bila bliska Dvořákovim humoreskama ili Smetaninim polkama.“

Očito, Novogodišnji koncert Južnočeške filharmonije, uključivanjem opernih i operetnih arija, uspio je i oduševio publiku u Crkvi sv. Ane u Pragu i, kao što ističe kritičar u svom tekstu, ovakvi koncerti su iznimno pogodni za pridobivanje nove publike ozbiljne glazbe.

„Novogodišnji koncert je uspio. Bila je izvrsna ideja pozvati sopranisticu Luciju Kaňkovu i uključiti operne i operetne arije u večernji program. Južnočeškoj filharmoniji i njezinom simpatičnom, očito karizmatičnom šefu dirigentu želim da cijela koncertna 2023. godina bude jednako uspješna“, ističe se na kraju podulje kritike u KlasikaPlusu.

Autor: Žana Begić

Foto: Klasika.Plus.cz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)