ArtCaffe

ArtCaffe

Hrvatski glumac Zlatko Burić Kićo dobitnik prestižnog europskog ‘Oscara’

Zlatko Burić Kićo osvojio je nagradu za najboljeg europskog glumca Europske filmske akademije, za ulogu ruskog tajkuna Dimitrija u satiri švedskog redatelja Rubena Östlunda, Trokut tuge. Film je na svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio ukupno četiri statue, uključujući i onu za najbolji europski film godine. Burić je prvi hrvatski glumac koji je osvojio ‘europskog Oscara’.

„Hvala vam puno, ne znam što da kažem, srce mi tuče. Stvarno sam sretan. Davao sam sve od sebe godinama, lijepo je dobiti ovu nagradu sada. Zahvalan sam na prekrasnoj ekipi filma ‘Trokut tuge’, oni su me toliko osnažili da sam došao do ovoga. Kada razmislim o tome, gluma izaziva puno osjećaja i gura te naprijed, to je utrka na duge staze. Moram zahvaliti svim svojim prijateljima s kojima sam glumio u kazalištima u Jugoslaviji i radio s njima filmove. Zaista vjerujem u kolektivni rad. I zahvaljujem svojoj obitelji, svojoj divnoj ženi i djeci koji se nisu ljutili kada bih dugo izbivao“rekao je Zlatko Burić na pozornici dvorane Harpa u Reykjaviku gdje se održala svečana 35. dodjela Europskih filmskih nagrada.

Trokut tuge svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se ovjenčao glavnom nagradom Zlatnom palmom. Film se trenutačno prikazuje i u hrvatskim kinima, u distribuciji Zagreb Film Festivala.

Burić je prvi Hrvat u povijesti Europskih filmskih nagrada nagrađen u kategoriji najboljeg glumca te drugi nominiran za tu nagradu. Prije njega, to je bio i Goran Bogdan 2020. godine, za ulogu u manjinskoj koprodukciji Otac redatelja Srdana Golubovića. Prije njih, “led je probila” glumica Zrinka Cvitešić koja je za najbolju glumicu bila nominirana za ulogu u filmu Na putu Jasmile Žbanić, 2010. godine.

Zlatko Burić rođen je 1953. u Osijeku, a od 1983. živi u Danskoj. Prve glumačke korake napravio je u rodnom gradu, a u Zagrebu je sedamdesetih bio jedan od osnivača skupine Kugla glumište. Prvi veliki međunarodni uspjeh postigao je ulogom u danskoj triler trilogiji Diler (Pusher) redatelja Nicolasa Windinga Refna, a ulogu je ponovio i u britanskoj inačici filma, 2012. godine. Za ulogu u Dileru, 1997. osvaja nagradu danskih filmskih kritičara (Bodil Awards). Burić je zaigrao i u filmu katastrofe njemačkog redatelja Rolanda Emmericha 2012., u kojem, između ostalog, glumi i Woody Harrelson, s kojim je uz bok i u Trokutu tuge. Burić je ostvario mnogo zapaženih uloga i u Hrvatskoj, pa je tako glumio i u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Hane Jušić Ne gledaj mi u pijatComic Sansu Nevija Marasovića, Dopunskoj nastavi Ivana Gorana Viteza, ali i u seriji Šutnja kreatora Nebojše Tarabe i Miodraga Sile te redatelja Dalibora Matanića, za koju je dobio i nominaciju za Srce Sarajeva u kategoriji najbolje epizodne uloge.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: AFP

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)