ArtCaffe

ArtCaffe

Kako sačuvati i razviti nezavisnu kulturnu scenu u Puli, pogledajte u gostovanju Filipa Zoričića

Filip Zoričić, profesor i pisac, a odnedavno i gradonačelnik Pule, u emisiji govori o svom životnom putu, rodnom Splitu, vlaškom podrijetlu, o Vladi Gotovcu kao inspiraciji, kulturnoj politici Pule te o odnosu vlasti i politike. Naravno, i o svom književnom radu i iskustvima koja je skupio družeći se s “getanima”, gdje vladaju posebni društveni odnosi. Zoričić otkriva i koliko je sjemenište utjecalo na njegov život, kako vidi trenutačne odnose u Puli te koliko ga je formiralo Splitsko ljeto i predstave uz koje je odrastao, i kako je moguće da intelektualci, narkomani i “obični” građani zajedno gledaju predstave i diskutiraju o njima. Naravno, zanimalo nas je i kamo ide nezavisna scena u Puli i koji su drugi planovi za razvoj kulturnih politika.
Pogledajte emisiju na poveznici i kliknite subscribe:

Filip Zoričić je iz rodnog Splita došao u Pulu studirati, gdje je pronašao svoj novi dom u kojem će se potpuno realizirati, prvo kao profesor, potom i kao gradonačelnik koji nikad nije odustao od književnosti kao svoje strasti. Fasciniran likom i djelom Vlade Gotovca, odlučio je posvetiti se izučavanju njegova života i na tu temu je pripremio  i obranio doktorat te napisao knjigu.

Dr. sc. Filip Zoričić, prof.

Zoričić je osnovnu školu završio u rodnom Splitu, gdje odrasta u radničkoj obitelji koja se doselila iz Pakova Sela pokraj Drniša, a potom je pohađao i srednju nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić” Split, kao sjemeništarac. Diplomirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Puli, tada pod Sveučilištem u Rijeci, a u siječnju 2021. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Splitu na temu “Vlado Gotovac: ideje i život”. Od 2006. do 2018. radio je kao profesor povijesti, hrvatskog jezika i književnosti u pulskoj Gimnaziji, a 2018. je izabran za ravnatelja iste ustanove. Redovito je, kao znanstvenik i kao voditelj i član nevladinih organizacija, radio na promociji znanosti i kulture u Puli i u širem hrvatskom kontekstu.

Na lokalnim izborima 2021. godine, u drugom krugu izbora, pobijedio je kao nezavisni kandidat te tako postao gradonačelnik grada Pule. Filip je trenirao nogomet u Hajduku i HNK Mosoru te istodobno, jedno vrijeme, plesao folklor u KUD-u Jedinstvo i košarku u KK Dalvin Split. Pjevao je i u klapama tijekom studija.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)