ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Olga_Kaminska-5

Olga Kaminska: nas su učili da trebamo biti humanisti, optimisti, voljeti jedni druge, a što sad gledamo…

Olga Kaminska – prvakinja opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, umjetnica o kojoj su snimani dokumentarni filmovi, prikrivajući suze u očima zbog ratne drame u njezinoj prvoj domovini, govorila nam je o svom životu i školovanju u Ukrajini, bogatoj umjetničkoj karijeri, ulogama u opereti i operi, ukrajinskoj kulturi, o tome kako ratne strahote utječu na umjetnike, o svom strahu za obitelj i bližnje.

Pogledajte ArtCaffe:

O Oligi Kaminski

Rođena je u gradu Ternopolu u Ukrajini.  Na Glazbenoj akademiji P. I. Čajkovskog u Kijevu diplomirala je pjevanje i glazbenu režiju. Potom je radila u Akademskom teatru operete u Kijevu, gdje  je tumačila preko dvadeset glavnih uloga u klasičnom operetnom  repertoaru. Ukrajinska televizija o njoj je producirala dva glazbena filma „Pjeva Olga  Kaminska“ i „U ritmu valcera“. Ima velik broj audio zapisa na ukrajinskim radijima. Osim rada u kijevskom Kazalištu operete, radila je u koncertnoj agenciji „Ukrkoncert“ i „Kyjivkoncert“ te predavala pjevanje na tamošnjem Sveučilištu.

Često je  gostovala diljem Ukrajine,  ali i u inozemstvu: Rusiji, Poljskoj, Mongoliji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Kanadi, SAD-u i drugdje, i to s programima operne, operetne, narodne i popularne glazbe.

ArtCaffe_Olga_Kaminska-3
ArtCaffe_Olga_Kaminska

Godine 1994. sudjelovala je na Festivalu operete u Pollenzi (Italija), gdje je osvojila nagradu Pollenza 25° Stagione operettistica za ulogu Anne Glavari u Leharovoj Veseloj udovici.
Predsjednik Ukrajine dodjelio joj je  posebnu nagradu za njezin dotadašnji umjetnički rad i tom prigodom stekla je visoki status Narodne umjetnice Ukrajine.

Na poziv Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka od 2001. godine angažirana je u Operi Kazališta kao solistica, od 2007. do 2015. godine u statusu prvakinje Opere.
U HNK Ivana pl. Zajca Rijeka ostvarila je niz uloga, kako u opernim tako i u operetnim predstavama, kao što su: Rosalinda u Straussovom Šišmišu,  Amelija u Verdijevom Krabuljnom plesu, Violetta u Verdijevoj Traviati, Abigaila u Verdijevom Nabuccu, Micaela u Bizetovoj Carmen,  Leonora u Trubaduru, Fiordiligi u Cosi fan tutte W.A.Mozarta, Tosca u Puccinijevoj Tosci, Lady Macbeth u Verdijevom Macbethu, Donna Leonora u La foza del destino, Nedda u Pagliacci Leoncavalla, uloge u dvjema Zajčevim operama: Mare u Zlatki i Eve u Nikoli Šubiću Zrinjskome, Contessa di Coigny u Giordanovoj operi  Andrea Chénier, Emilia u Otellu Giuseppea Verdija… Godine 2006. dobila Nagradu “Štefanija Lenković”za najbolje ostvarenu opernu ulogu sezone za ulogu Gioconde u istoimenoj operi A. Ponchiellija.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)