ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Renata Novoselec_5

Projektom »Violinmusic4all« nagluhe i gluhe mlade učimo svirati violinu i uključujemo ih u ‘normalan’ život

Renata Novoselec, violinistica, profesorica, ukratko „Ponos Hrvatske“! Ona je kreatorica inovativne metode, prve takve na svijetu, učenja sviranja violine za gluhe i nagluhe osobe, uz pomoć koje socijalizira djecu i uključuje je u društvene procese kao ravnopravne osobe. Projekt “Violinmusic4all” uspješno se razvija već osam godina, a ne temelji se na sluhu, već na vibracijama. Pogledajte Renatu Novoselec u ArtCaffeu i doznajte više o ovom vrijednom projektu. ArtCaffe uvijek donosi više!
Kliknite na emisiju te za praćenje budućih objava i na Subscribe na naš Youtube kanal.

U ArtCaffeu, Renata Novoselec ispričala nam je sve o inovativnom načinu koji je razvila i preko kojeg uči svirati violinu mlade nagluhe i gluhe osobe te ih na taj način osamostaljuje i uključuje u normalan život. To je ponajprije metoda rehabilitacije pa tek onda glazbena edukacija.

Ovu inovativnu metodu razvija posljednjih osam godina i konstantno podiže kvalitetu terapijskog djelovanja i broj korisnika. Projekt  “Violinmusic4all”  domaća javnost prepoznala je putem medije pa je tako Renati Novoselec dodijeljena titula “Ponos Hrvatske”. Zasad je to, nažalost, isključivo volonterski projekt, unatoč velikom interesu potencijalnih korisnika iz zemlje i inozemstva, što ukazuje na to da bi on, uspije li se pokrenuti na institucionalnoj razini, vrlo brzo postati samoodrživ. Osim toga, projekt može pridonijeti razvoju terapeutske i turističke ponude na temelju jedinstvenog i izvornog domaćeg znanja. Tužna je činjenica da je u svijetu sve veći broj nagluhih i gluhih, procjenjuje se čak do 400 milijuna osoba, koje su bez inkluzivnih terapijskih projekata poput ovoga, nažalost, veliki teret društvu, a kroz njih bi mogli biti uključeni u društvo i postati samostalni građani.

O projektu

ArtCaffe_Renata Novoselec_1“Violinmusic4all” projekt je posvećen djeci i mladima s oštećenjem sluha, razvojnim i zdravstvenim poteškoćama te raznim oblicima invaliditeta kojima glazba može biti spas i put u bolji život i sretnije djetinjstvo. Upravo njima, “Violinmusic4all” otvara vrata čarobnog svijeta glazbe koji upoznaju svirajući violinu po inovativnoj metodi profesorice Renate Novoselec. Više o samom projektu i načinu kako možete donirati doznajte na internetskoj stranici projekta: https://violinmusic4all.com/

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)