ArtCaffe

ArtCaffe

20. Zagreb Film Festival: Izazovi i avanture odrastanja

Od 23. do 30. listopada 2022. na pet zagrebačkih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama održat će se 20. izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF) pod geslom Izazovi i avanture odrastanja.

U dugometražnu konkurenciju uvršteno je 11 filmova, a gotovo svi u Zagreb stižu s već osvojenom jednom ili nekoliko važnih nagrada. U utrci za Zlatna kolica 20. ZFF-a tako je ovogodišnji pobjednik Berlina, španjolski kandidat za Oscara i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda, Alcarràs redateljice Carle Simón. Ukrajinsko-turski film Klondike, u režiji Maryne Er Gorbach, ovjenčan je nagradama za režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Pakistanski kandidat za Oscara, gorko-slatka drama o potisnutoj žudnji Joyland Saima Sadiqa dobitnik je Queer palme i nagrade žirija programa Izvjestan pogled, i to kao prvi pakistanski film ikad prikazan na Festivalu u Cannesu. Pobjednički film canneske sekcije Izvjestan pogled, francuski Najgori (The Worst Ones) u režiji Lise Akoka i Romane Gueret prati redatelja koji u predgrađu Pariza traži mlade protagoniste za snimanje drame o problematičnim tinejdžerima. Sanjam električne snove (I Have Electric Dreams) senzualan je prvijenac kostarikanske autorice Valentine Maurel oturbulentnom odnosu tinejdžerice, koja otkriva svoju seksualnost, i njezina oca, koji ponovo prolazi kroz adolescenciju. Belgijski redatelj Lukas Dhont zapažen je već po prvijencu The Girl, a ove godine na ZFF-u gledamo njegov drugi film Blizu (Close, Cannes, 2022. – Grand Prix). Tiha djevojka (The Quiet Girl) irskog autora Colma Bairéada očaravajuća je i delikatno režirana klasična drama o povučenoj i zanemarivanoj djevojčici koja dolazi na skrb daljnjim rođacima, uz čiju ljubav i pažnju iznenada procvjeta.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja rekordan je broj hrvatskih naslova u dugometražnoj konkurenciji, koji u Zagreb također stižu s prestižnih europskih festivala. Na 20. ZFF-u prikazat će se četiri prvijenca generacije redatelja/ica čiji su filmovi prikazivani u programu Kockice, pa će tako jubilarni ZFF proteći u znaku susreta s autorima uz koje je Festival na neki način odrastao. Jedan je od njih Juraj Lerotić, koji je za svoj kratki film Onda vidim Tanju nagrađen Zlatnim kolicima 2010. Njegov dugometražni prvijenac Sigurno mjesto, intimna drama iznimnog psihološkog naboja utemeljena na osobnoj priči redatelja, nagrađen je u Locarnu i Sarajevu te je aktualni hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Tragovi, drama s Marijom Škaričić u režiji Zlatnim lavom ovjenčane redateljice Dubravke Turić (Belladonna, Venecija, 2015.) u Zagreb stiže neposredno nakon svjetske premijere na Festivalu u Varšavi, a Garbura Josipa Žuvana, priča o prijateljstvu dvojice nerazdvojnih dječaka, s Filmskog festivala u San Sebastiánu. Film Garbura razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, kao i Stric, triler s elementima apsurdnog humora i groteske nagrađen posebnim priznanjem u Karlovym Varyma. Režiju Strica potpisuju David Kapac i Andrija Mardešić, a uloge u filmu tumačeMiki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

U natjecateljski program hrvatskog kratkog metra Kockice uvršteno je deset filmova: Nije zima za komarce Josipa Lukića i Klare Šovagović, Nije pristojno plesat po grobu Ane Šiškov, Zof Rine Barbira, Badnjak Jakova Nole, Moj Nikola Martine Marasović, Muškići Andrije Tomića, Boca de ferro Mateja Matijevića, Fender Bojana Radanovića, Kratka priča o Trogiru Ante Storića te Aj čujemo se grupe autora okupljenih pod kapom Blank_filmskog inkubatora. Isti broj naslova uvršten je u međunarodnu kratkometražnu konkurenciju. To su slovensko-talijansko-mađarski I tako je završilo ljeto Matjaža Ivanišina, portugalski Ono što ostaje Daniela Soaresa, grčki Na Kserksovom tronu Evi Kalogiropoulou, indonezijsko-francuski Makasar je grad za nogometne navijače Khozy Rizal, kineski Žubor vode autorice Story Chen, turski Vlaga Turana Hastea, švedski Berači bobica Agnes Skonare Karlsson, švicarski Prijestup Jonasa Ulricha, ukrajinski Torta od pelena Anastasije Babenko i armenski Stoj na rukama Ovsanne Shekoyan.

Autor: Nikola Mihaljević

Ilustracija: Zagreb Film Festival

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)