ArtCaffe

ArtCaffe

Mišo Mihočević o posljednjem susretu s velikom prijateljicom, umjetnicom Jagodom Buić Wuttke

Velika hrvatska umjetnica Jagoda Buić Wuttke preminula je u ponedjeljak, 17. listopada, u 93. godini u svojem domu u Veneciji.

„Ipak je otišla iz svoje obožavane Venecije, u vječni mir i slavu, uz zahvalu svih nas za sve one knjige i mudrosti koje nam je dijelila“, riječi su voditelja naše emisije ArtCafe Miša Mihočevića, njezina velikog prijatelja. On je Jagodu Buić Wuttke posjetio u Veneciji prije samo dva tjedna i sada se prisjetio njihova posljednjeg razgovora:

– „Miš (tako me je zvala čitav život), ti i ja moramo otić’ na Itaku.!”,

– “Ok, s tobom rado, nisam nikad bio. A zašto baš na Itaku?”,

– “Zato jer tamo ima nešto tako konačno i definitivno.”

Jagoda Buić Wuttke rođena je u Splitu, diplomirala na Akademiji u Beču, a zatim se usavršavala u Rimu i Veneciji. Bavila se kostimografijom i scenografijom te surađivala s kazalištima u Beču i diljem Hrvatske. Jagoda Buić bila je hrvatska vizualna umjetnica najpoznatija po svojim monumentalnim instalacijama i tapiserijama izrađenim od vlakana

Sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća posvetila se tapiseriji. Isprva su bile karakteristične grube izradbe, a zatim je tkanja postavljala u prostor poput skulptura velikih dimenzija. Izlagala je na mnogim međunarodnim izložbama, među ostalim i u pariškom Muzeju moderne umjetnosti, a prošle godine i u centru Pompidou.

Za svoj rad nagrađena je brojnim priznanjima, među ostalim dobila je Grand Prix na bijenalu u São Paulu, Unescovu nagradu za zasluge na području likovne umjetnost te Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2014.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)