ArtCaffe

ArtCaffe

Ana Lederer: U kazalištu ima puno strasti, ali ne smije biti ljutnje

Ana Lederer – znanstvenica, teatrologinja, publicistica, bivša zamjenica ministra kulture, predavačica, prva žena intendantica HNK u Zagrebu i još puno toga… U ArtCaffeu ekskluzivno u razgovoru s Mišom Mihočevićem govori o svom odrastanju u kazalištu, volji i snazi za nastavak života i odgajanje kćeri nakon suprugove pogibije u Domovinskom ratu, o svojim pogledima na kulturnu politiku, novim knjigama i drugim zanimljivostima.

Pogledajte emisiju, kliknite subscribe i pratite buduće objave:

Ana Lederer od malih je nogu u kazalištu, njezini roditelji bili su “kazališni ljudi”, otac poznati redatelj i majka pjevačica u opernom ansamblu. Ti trenuci provedeni u kazalištu, koje joj je doslovno bilo igralište, utjecali su na formiranje njezine osobnosti i razvoj interesa za umjetnost i teatrologiju koji će je obilježiti za cijeli život. No kako život nije ravna crta i kako ponekad zaista piše romane, tako ju je odveo i u tragične situacije i bolni gubitak supruga u nesretnim okolnostima u kojima su ga okupatori svirepo ubili snajperskim metkom, unatoč tome što su znali da je novinar. Gordan Lederer  jedan je od najznačajnijih hrvatskih snimatelja, koji je iza sebe ostavio impresivan umjetnički rad, a Ana nam je najavila da priprema knjigu u kojoj će to predstaviti široj publici.

ArtCaffe_Ana Lederer_2

Kao prva žena intendantica imala je prigodu provoditi velike kazališne projekte pa je, naravno, došlo i do određenih kritika i prijepora u kojima su je nezadovoljnici napadali, optužujući je da “previše” ulaže u kulturu. No, principijelni ljudi ne daju se smesti tako lako pa je i Ana Lederer političkim angažmanom pokušala pokrenuti određene promjene odnosno dobiti “govornicu” za otvaranje tema povezanih s kulturom. U ArtCaffeu govorila nam je i o njezinim drugim interesima, odnosu prema ruskoj i ukrajinskoj kulturi te današnjem stanju i posljedicama rata. Također, osvrnula se i na svoj znanstveni rad u HAZU te sve što radi na području teatrologije.

ArtCaffe_Ana Lederer_3

O Ani Lederer

Ana Lederer u javnosti je poznata kao publicistkinja, teatrologinja te prva žena intendantica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U razdoblju od 22. 1. 2016. do 19. 10. 2016. godine bila je zamjenica tadašnjeg ministra kulture. Od 2017. politički se angažirala, prvenstveno se baveći temama iz kulture. Godine 1987. diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ruski jezik i komparativnu književnost, 1992. je magistrirala te 2002. doktorirala. Kazalište joj je od malih nogu bilo u fokusu i sama kaže kako pamti predstave koje je pogledala nakon treće godine. Zbog emotivne povezanosti, karijera joj je orijentirana na kazalište. Od 1991. bila je znanstvena novakinja u Zavodu za književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu na projektu Enciklopedija hrvatske književnosti, a od 1999. je zaposlena u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Od 2010. godine kao viša znanstvena suradnica sudjelovala je na istraživačkom projektu Repertoar hrvatskih kazališta.  Intendanticom HNK u Zagrebu imenovana je 2005. i na toj je funkciji ostala sve do 2013.  Ana Lederer je i autorica pet stručnih te koautorica jedne knjige. Objavila je mnoge znanstvene i stručne radove i uredničke knjige te predavanja. Urednica je Biblioteke ITD te mnogih stručnih časopisa, suradnica je u Obrazovnom programu HRT-a te članica brojnih udruga.

U osam godina koliko je bila intendantica HNK, uspjela je realizirati 20 premijera. U tom razdoblju predstave izvedene u HNK-u osvojile su više od 50 pojedinačnih nagrada hrvatskoga glumišta.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)