ArtCaffe

ArtCaffe
@davorkovidovic @artcaffe @hnkzagreb @socijaldemokrati @hrvatskisabor

Davorko Vidović: Umjetnost mi je inspiracija, ali i oaza u koju sam se sklanjao u teškim razdobljima poput rata ili nedavnog potresa

Davorko Vidović, nesuđeni glumac, autor teksta za pjesmu koja se godinama emitira na Radio Sisku i smatra neformalnom himnom grada. On je i pjesnik za svoju dušu, ali i recitator poznatih autora poput Krleže, Brešana, a pomalo čak i političar. Iako potpredsjednik Hrvatskog sabora, došao nam je u goste kako bi pokazao da je umjetnost ponekad jača od politike, da je mladenačko bavljenje glumom, ljubav prema sceni i  jeziku, ono što je utjecalo na formiranje njegove osobnosti i načina razmišljanja. U emisiji nam je govorio o svom studiju filozofije, o glumačkim ambicijama i o tome kako je shvatio da to ipak nije njegov životni poziv te koliko je teško proživio tu spoznaju. Čut ćete njegovu autorsku pjesmu posvećenu voljenom gradu Sisku i tuzi koju je osjećao nakon potresa te još „puno lipi’ stvari, ali bez politike u našoj butizi“.

Pogledajte emisiju na sljedećoj poveznici i, naravno, kliknite Subscribe:

 

ArtCaffe uvijek donosi više!

@davorkovidovic @artcaffe @hnkzagreb @socijaldemokrati @hrvatskisaborDavorko Vidović, u razgovoru s Mišom Mihočevićem, govorio nam je o svojim glumačkim počecima, kazališnoj družini “Daska” i njezinu utjecaju na njegovu generaciju, ali i na nezavisnu kulturu općenito. Kako se dogodio prijelomni trenutak u kojem je shvatio da on zapravo ne želi postati profesionalni glumac i zašto nakon toga dugo vremena nije uopće odlazio u kazalište? Čiji stihovi ga i danas inspiriraju i koga najradije recitira? Prisjetio se i svojih uloga u legendarnim predstavama te koji mu je lik najbolje ležao. Što ga je inspiriralo da nedavno napiše pjesmu koju doživljava posebno emotivno? Kako je napisao tekst za kompoziciju s kojom je počinjao lokalni radioprogram i koja je postala neformalna himna grada Siska? Osvrnuo se, također, i na neke životne anegdote iz vremena studiranja koje su ga obilježile za cijeli život.

O Davorku Vidoviću

@davorkovidovic @artcaffe @hnkzagreb @socijaldemokrati @hrvatskisaborŠkolovao se u Sisku i diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu. U gimnazijsko vrijeme aktivno se bavio glumom i imao ambiciju postati profesionalni glumac. Tijekom studija počeo je  usporedno raditi i kao novinar i najavljivač na Radio Sisku te je radio i u Centru usmjerenog obrazovanja “Vladimir Majder Kurt”, sadašnjoj „Gimnaziji“, a početkom devedesetih  postao je i profesor u toj istoj gimnaziji.

@davorkovidovic @artcaffe @hnkzagreb @socijaldemokrati @hrvatskisaborOd 1992. godine profesionalno se bavi politikom, prvo kao član Predsjedništva SDP-a Hrvatska, a zatim kao potpredsjednik stranke i na toj funkciji ostaje do izbora 2000., a nakon toga imenovan je ministrom rada i socijalne skrbi. Nakon zastupničkih mandata u Hrvatskom saboru, 2005. izabran je za gradonačelnika Siska.

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a odlikovan je i Redom hrvatskog trolista.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)