ArtCaffe

ArtCaffe

Fado u Zagrebu – Carminho stiže u Lisinski

U nedjelju, 2. listopada 2022., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog očekuje nas jedinstveno glazbeno putovanje uz jednu od najhvaljenijih pjevačica fada njezina naraštaja. Carminho je umjetnica kreativnog izričaja i posebnog senzibiliteta koja nije izabrala fado, već je fado izabrao nju. Fado nije samo iz prošlih vremena, to je žanr koji u svojem najboljem izdanju, a to jest kada ga pjeva Carminho, zaustavlja vrijeme…

Kao kći poznate fado pjevačice Terese Siqueire, Carminho je od rođenja bila okružena fadom i gitarama. Iako je odmalena pjevala i oduševljavala svojim glasom, redom je odbijala ponude za snimanje albuma želeći steći zrelost koju zahtijeva izvođenje fada. Nakon završetka studija, putovala je svijetom, sudjelovala u humanitarnim misijama te je tek nakon toga odlučila prepustiti se umjetničkim putovanjima. Svojim albumima i koncertnim turnejama osvojila je srca publike diljem svijeta, a posljednjim diskografskim izdanjem „Maria“ predstavila se i kao producentica te vrhunska pjesnikinja i skladateljica, stekavši status jedne od najvećih umjetnica u povijesti portugalske glazbe.

Časopis London Jazz News album je opisao kao “prekrasno ostvarenje; fascinantno raznolik, a opet ravnomjerno očaravajući album”, dok su o njezinu čudesnom glasu Público i Songlinesi napisali da je „glas koji u sebi ima povijest fada“ te „glas koji je predivno prozračan i zapanjujuć“.

Njezino glazbeno putovanje izgradilo ju je kao umjetnicu snažne i promišljene odlučnosti koja nikada ne zaboravlja svoje korijene, u sebi nosi jezik nekoliko stoljeća, ali je Carminho itekako prisutna u svojem naraštaju – očiju uprtih prema svijetu i budućnosti.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: KD Vatroslava Lisinskog

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)