ArtCaffe

ArtCaffe

Otvorene izložbe oca i sina, Ive i Danka Friščića

U sjedištu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU), u Vranyczanyjevoj palači, gotovo tri desetljeća nakon smrti Ive Friščića (1937.-1993.), od 6. rujna do 30. listopada bit će otvorena izložba „Očima Kameleona“. Izložba opsegom predstavlja sve bogatstvo umjetnikovog stvaralačkog raspona, koji je obuhvaćao različita stilska obilježja, tehnike i načine izvedbe te širok repertoar tema.

Autori izložbe Branko Franceschi i Željko Marciuš predstavili su slikareve mladenačke radove izvedene na prijelazu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, ikoničke cikluse iz sedamdesetih i osamdesetih u širokom rasponu tema, do poznih kompozicija izvedenih na prijelazu iz osamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Osim slika iz Zbirke NMMU-a, izloženi su radove iz zbirki MMSU-a Rijeka, Gradskog muzeja Bjelovar, Gradskog muzeja Križevci i MSU-a Zagreb te privatnih kolekcija posuđenih za ovu prigodu.

Fotografije: Elizabeta Wagner

Zanimljivo je da se istodobno u Galeriji „Josip Račić“ otvara  izložba Danka Friščića „Metagalaktik 2 (i zaboravite sve što ste vidjeli), u autorskoj koncepciji Branka Franceschija. Ona prikazuje ciklus novih i „nadograđenih“ slika izvedenih mahom uljem na kvadratnim platnima različitih formata nastalih između 2015. i 2022. i bit će otvorena do 2. listopada 2022. Kompozicije se nastavljaju na otprije poznatu fascinaciju Danka Friščića trash kulturom i žanrom znanstvene fantastike, pa iako apstraktne, asociraju nas na prizore i vizije galaktičkih prostranstava i fenomena, kazao je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi. Izložba predstavlja kontinuitet razvoja njegova hibridnog likovnog identiteta koji sintetizira cjelokupno likovno nasljeđe 20. stoljeća, od poentilizma do bad paintinga, figuraciju i apstrakciju. Njome dosljedno promovira ljubav prema najtradicionalnijoj likovnoj disciplini štafelajnog slikarstva, unatoč njegovim poslovičnim izletima u medijsku umjetnost ili područje proširenog medija slike, kazao je Franceschi.

Danko Friščić  je izrazio zahvalnost autorima izložbe jer nisu samo povezali oca i sina, nego svjetove, „neka različita, ali opet slična poimanja transformacije našeg globalnog društva“. „Smeća ima svuda, a mozak na slici je mozak na smetlištu. Umjetnost može biti angažirana, ali nije dobro da je netko plaćen za to što je angažiran, nego to treba biti prirodna ljudska potreba da se nešto izrazi“, kazao je Friščić na otvaranju izložbe.

Danko Friščić  (Zagreb, 1970). diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera 1997. Od 2006. zaposlen je na zagrebačkoj ALU te je i prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju. Dobitnik je više nagrada, među kojima nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2014. u Zagrebu („Brod Luđaka“ s Davorom Mezakom) i Nagrada Rovinjske likovne kolonije 2017. Izlagao ja na oko 50 samostalnih i više od 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Elizabeta Wagner

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)