ArtCaffe

ArtCaffe
@artcaffe @gadjoManouche @klubkomedija

“Gadjo Manouche” gipsy jazz atrakcija izvodit će u Klubu Komedija najpoznatije hitove Djanga Reinhardta

Klub Komedija na program svoje jazz scene pozvao je i glazbenu atrakciju i vrhunske performere, gipsy jazz grupu “Gadjo Manouche” koja je poznata po svojim atraktivnim nastupima i izvanrednom komunikacijom s publikom, na nastupima u Hrvatskoj ali i inozemstvu. Ovo je njihov prvi nastup u Zagrebu nakon nedavnih klupskih svirki u Beču gdje su pobrali velike simpatije lokalne publike i ljubitelja gipsy jazza.

@artcaffe @gadjoManouche @klubkomedija Gipsy jazz, poznat i kao jazz manouche, predstavlja jedinstvenu glazbenu formu koja je svoje korijene pronašla u strastvenom sviranju legendarnog belgijskog gitarista Django Reinhardta. Ovaj žanr, karakteriziran brzim ritmovima, virtuoznim gitarskim solažama i naglašenim ritmičkim akcentima, prožet je duhom europske romske glazbe. Rođen u 1930-ima, Django Reinhardt je revolucionarno spojio swing elemente s romskim glazbenim tradicijama, stvarajući time jedinstveni pravac koji će kasnije postati poznat kao jazz manouche.

Gadjo Manouche, entuzijastičan bend osnovan 2008. godine od strane članova Sick Swing Orchestra, predstavlja živuću odu Django Reinhardtu i njegovom Hot Club de France. Osnovan s ciljem da oživi gypsy swing glazbu, Gadjo Manouche uspješno prenosi autentičnost ovog europskog jazza. Slijedeći korake velikana poput Reinhardta, članovi benda istražuju spoj swinga i europskih romskih utjecaja.

@artcaffe @gadjoManouche @klubkomedija Jazz manouche nije samo glazba, već i kulturni izraz koji je nastao kao odraz jedinstvenog identiteta europskih Roma. Ovaj žanr se razvio kroz godine, a Gadjo Manouche, s mijenjajućom postavom, nastoji njegovati izvorni duh gypsy swinga. Njihovi nastupi na zagrebačkim klubovima, festivalima i ulicama grada doprinijeli su popularizaciji ovog žanra u Hrvatskoj.

Današnja postava Gadjo Manouchea, s glazbenicima poput Leoni Flower Finocchiaro na gitari i vokalu, Josipa Tocilja na klavijaturama i melodici, Marija Žuvele na kontrabasu te Krešimira Tomića Bonza na gitari, nastavlja nositi plamen Django Reinhardtove glazbene strasti. Njihovi nastupi nisu samo glazbene izvedbe, već i putovanje kroz povijest gipsy jazza, čime oživljavaju naslijeđe jednog od najvećih glazbenika 20. stoljeća, Django Reinhardta.

Dođite i uživajte: Ulaznice za koncert Gadjo Manouche

Autorica: Žana Begić

Fotografije:arhiva Gadjo Manouche

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)