ArtCaffe

ArtCaffe
@jazz @klubkomedija @antejelicic @artcaffe

“Da-Du” novi album Ante Jeličića vraća Jazz na staze stare slave u stilu Blue Note izdanja

Jazz pijanist Ante Jeličić je objavio drugi studijski album‘’Da-Du’’ sa svojim kvintetom.

Osim Jeličića (klavir), quintet sačinjavaju hrvatski glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj). Za osam kompozicija koje se nalaze na albumu glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič i Miro Kadoić, a album je snimljen u Štala Recordsu. ‘Miro’s Tune’, ‘Black Deer’, ‘Happy Isil Blues’, ‘Da-Du’, ‘Knight and Anne’, ‘Ballad’, ‘Heroin’ i ‘Driving End’ su nazivi pjesama, za čiji mix je zaslužan Rok Lopatič, a master Miro Prljača. Album je dostupan u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, Tidalu, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima.

@jazz @klubkomedija @antejelicic @artcaffeVeliki poznavatelj Jazz glazbe o ovom albumu je izjavio: “Ne, niste se prevarili ako vam je na prvu bljesnulo da ovaj album ima poveznicu s legendarnom diskografskom kućom Blue Note. Naime, nije samo naslovnica napravljena u tom stilu. Glazba u kojoj upravo uživate svoje nadahnuće crpi upravo iz tih izdanja koja su 1950-ih i 1960-ih zabetonirala status Blue Notea kao jednog od najvažnijih izdavača u povijesti jazza. Već sama postava, s trubačem i saksofonistom u prednjoj liniji te ritam sekcijom, naslućuje da se radi o bebopu i hardbopu koji su tada bili na vrhuncu, a koji su ostavili važan trag u povijesti jazza i do danas ostali aktualna glazba. Poveznicu nalazimo i u uključivanju Mire Kadoića u kvintet. Naime, on je, između ostalih, u ranom razdoblju svoje karijere sustavno proučavao stvaralaštvo alt saksofonista Jackea McLeana koji je za Blue Note snimio dvadesetak albuma, od kojih i neka kultna ostvarenja jazz glazbe. To je svakako imalo utjecaja na oblikovanje izvedbi ovog sastava. Ante ju je zamislio slijedeći spomenutu zdravu tradiciju u koji je inkorporirao osoban glazbeni nerv. Očito je da mu je ta glazba prirasla srcu. Osjeća se to i u načinu na koji je pisao skladbe koje su lijepe, konkretne i zahvalne za sola. Zapravo, osim što svojom svirkom stimuliraju jedni druge, i teme djeluju nadahnjujuće za strastvene i razbarušene improvizacije. Od samog početka osjeti se da su spomenuti glazbeni idiom proučili i ostali glazbenici. Kvintet svira oštro, odrešito, beskompromisno. Dok ritam sekcija poticajno štanca – ne treba zanemariti niti njihov solistički doprinos – Kadoić i Kušan izgaraju u solima, ali to im nije dosta, upuštaju se u glazbene duele, nadmeću, izazivaju jedan drugoga. Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!”

@jazz @klubkomedija @antejelicic @artcaffeA sam autor je rekao: ” Oduvijek me fascinirao zvuk klasičnog jazz kvinteta. Upravo me  taj zvuk  i privukao jazz glazbi. Obzirom da smo svi kao djeca dijelom odrastali i na glazbi sa radio postaja, koja često koristi zvuk električnih instrumenata i ”sampleova”, kad sam prvi put čuo ploču jazz-a sa akustičnim instrumentima bio je to za mene totalno novi zvuk, mada je već tad bio star preko pola stoljeća. Ljepota koju sam doživio u toj glazbi, koja prirodno rezonira i koja zvuči prostorno, a nabrijano,  je ista ona ljepota koju sam namijenio da bude i na ovom albumu. Osam kompozicija, svaka sa svojom pričom izrečenom kroz strast i ludilo glazbenika ovog kvinteta, za mene je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo i sreću. Mislim da je svakom glazbeniku i kompozitoru velika zadovoljština i užitak  slušati vlastitu muziku kad joj iskreno ne zamjeraš ništa. To sam doživio sa albumom “Da-Du”. Ali ipak je najveće zadovoljstvo kada je glazba prihvaćena od publike. Muzika na albumu sadržava razne pristupe i koncepte kojima je zajedničko da pripadaju beskonačnom svijetu jazza. Improvizacija, swing- sve što mladi vole. Opet! Bolje da više ne pišem, idem vježbati klavir, a muzika neka govori sama za sebe.”

@jazz @klubkomedija @antejelicic @artcaffeAnte Jeličić, jedan je u nizu glazbenika nove Jazz scene kojeg ćemo zaigurno moći gledai i na jednoj od najznačajnijih pozornica Klubu Komedija gdje je odnedavno pokrenuto kontinuirano predstavljanje glazbenika visokih standarda.

Album možete poslušati na:

Autorica: Žana Begić

Fotografije: arhiva: Ante Jeličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)