ArtCaffe

ArtCaffe
@lovroperetic @artcaffe @ivovuljevic @hgm

Lovro Peretić najbolji mladi glazbenik 2023. ekskluzivno u ArtCaffeu

Lovro Peretić, glazbenik, gitarist, dobitnik nagrade „Ivo Vuljević“ za najboljega mladog glazbenika 2023. godine. No Lovro je dobitnik i više od trideset drugih, vrlo prestižnih nagrada po cijelom svijetu, što mu je omogućilo turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji, Europi… U ArtCaffe je došao ravno iz zračne luke, a ispričao nam je mnoge zanimljivosti o svojim počecima, profesoru koji ga je od najmanjih nogu prepoznao kao glazbenika s velikom koncentracijom potrebnom za natjecanja, govorio nam je i o svojim turnejama i koncertima, ali i o planovima za budućnost.

ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na naem Youtube kanalu i kliknite Subscribe:

Lovro nam je u ArtCaffeu govorio i tome kako je počeo odlaziti na natjecanja, o svom prvom profesoru Xevdetu koji je imao veliki utjecaj na njegov razvoj i odlazak na mnogobrojna natjecanja, kakav je osjećaj pobijediti, kako su on i sestra glazbeno odgajali roditelje i koliku podršku su imali od njih. Također, otkrio je i potječe li iz glazbene obitelji i kakve instrumente voli i tko su uopće graditelji gitara, i još puno drugih zanimljivosti.

O Lovri Peretiću

@lovroperetic @artcaffe @ivovuljevic @hgmLovro Peretić danas se smatra jednim od vodećih gitarista mlađe generacije koji redovito koncertira na svjetskim pozornicama i osvaja brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima klasične glazbe.

@lovroperetic @artcaffe @ivovuljevic @hgmRođen u Zagrebu 1995., diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. u klasi prof. Darka Petrinjaka, Peretić je još kao srednjoškolac na učeničkim nastupima i natjecanjima privukao pozornost stručne javnosti, pokazavši se kao izniman talent. Svoju nadarenost potvrdio je i tijekom studija, kad je počeo skupljati nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima, nastavivši tako četrdesetgodišnju tradiciju hrvatskog sudjelovanja u finalima prestižnih gitarističkih natjecanja. @lovroperetic @artcaffe @ivovuljevic @hgmPeretić je dosad osvojio više od 30 raznih nagrada, među kojima se ističu 17 prvih, tri druge i jedna treća, među kojima se nalazi i prva nagrada s hrvatskog natjecanja „Boris Papandopulo“. Prošle je godine završio poslijediplomski studij na Visokoj školi u Ženevi. Nakon prve nagrade u kineskom Changsha (prosinac 2021.) te u Liechtensteinu iste godine, Lovro Peretić je 2022. pobijedio na danas najprestižnijem gitarskom natjecanju u svijetu koje svake godine organizira Guitar Foundation of America. To se natjecanje, službenim imenom International Concert Artists Competition, održava od 1982. uvijek u nekom drugom gradu SAD-a ili Kanade, a ove je godine finale bilo krajem lipnja u Indianapolisu. Nagrada, osim novčanog iznosa, donosi i snimanje CD-a za kuću Naxos te turneju od pedesetak koncerata po SAD-u i Kanadi, napisao je u prijedlogu za dodjelu Nagrade ugledni hrvatski gitarist i profesor István Römer.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)