ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Monika Leskovar_3

Glazbenice uvijek moraju uložiti više truda da bi, kao žene, ostvarile uspjeh u karijeri i gradile obitelj!

Monika Leskovar, glazbenica i violončelistica iznimne međunarodne karijere. U ArtCaffeu nam je pričala o svojim počecima, o izazovima kad je kao djevojčica otišla na školovanje u Njemačku. Govorila nam je i o svojim dubokim vezama s tom zemljom, ljubavi prema Zagrebu i povratku u njega, pomicanju granica u kojima je kao prva žena ostvarila do tada nemoguće pozicije u Minhenskoj filharmoniji… Doznali smo, također, i detalje o tome kako spaja majčinstvo i karijeru, o potrebi za sviranjem, o studentima i pedagoškom radu. ArtCaffe uvijek donosi više!
Pratite nas na Z1 televiziji četvrtkom 18.30 i subotom u 23 sata te na ostalim partnerskim televizijama, a od petka u 12 sati i na našem Youtube kanalu.
Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i kliknite subscribe:

Monika Leskovar  u emisiji je govorila o svom odlasku na školovanje u Njemačku, radu s poznatim umjetnicima, paralelnom školovanju u domovini te o  financiranju skupog školovanja tako što je osvajala nagrade na natjecanjima diljem svijeta. Također, pričala je i o ljubavi prema domovini i želji da svoja životna iskustva prenese nekim novim talentima kojih je, prema njezinu mišljenju, u našoj zemlji mnogo.

O Moniki Leskovar

ArtCaffe_Monika Leskovar_7Hrvatska violončelistica Monika Leskovar rođena je u njemačkom Kreuztalu i, iako mlada, dugo je prisutna na svjetskim koncertnim pozornicama, a u posljednje vrijeme i na čelističkom odsjeku prestižne berlinske akademije “Hanns Eisler” kao cijenjena pedagoginja. S punim pravom, jer glazbeni izričaj Monike Leskovar odlikuje zbroj majstorskih umjetničkih kvaliteta: superiorna tehnička sprema i neiscrpna tonska maštovitost, studiozna utemeljenost interpretacije i kreativno improvizacijsko nadahnuće trenutkom. @monikaleskovar @violončelo @muzaU njezinu jednostavnome i vrlo logičnome muziciranju, na očaravajući se način isprepliću djetinje prostodušan polet i ona tako rijetka analitička strastvenost duha, svojstvena samo zrelim i velikim umjetnicima. Monika Leskovar završila je poslijediplomski studij u berlinskoj klasi znamenitog koncertanta i pedagoga Davida Geringasa te postala njegov asistent na berlinskoj glazbenoj akademiji “Hanns Eisler”.

@monikaleskovar @violončelo @muzaTijekom osmogodišnjeg školovanja u Njemačkoj (Lübeck i Berlin) bila je pobjednicom na nekoliko uglednih svjetskih čelističkih natjecanja. Mnoštvu recitala i solističkih nastupa uz glasovite orkestre, Monika je pridodala i niz koncerata na kojima se iskazala kao umjetnica dostojna suradnje s nekoliko najvećih glazbenika našega doba kao što su: skladatelj i violončelist Giovanni Sollima, skladatelji Krzysztof Penderecki i Sofia Gubaidulina, violinisti Gidon Kremer i Julian Rachlin, violisti Jurij Bašmet i Tabea Zimmermann, pijanisti Boris Berezovski i Richard Hyung-ki Joo.

@monikaleskovar @violončelo @muzaMonika Leskovar  također je čest gost Zagrebačke filharmonije s kojom je, među ostalima, nastupila pod dirigentskim vodstvom sada već svjetski uglednog Kazushija Onoa, kao i karizmatičnog Valerija Gergijeva. Premda je svoja najdraža priznanja i nagrade primila iz ruku danas već preminulih legendarnih guslača Yehudija Menuhina i Mstislava Rostropovicha, Monika s radošću ističe da joj je najveće priznanje napuljsko violončelo Vincenzo Postiglione iz 1884. godine, koje su joj priskrbili Grad Zagreb i Orkestar Zagrebačke filharmonije.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Opis film/Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)