ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_63mdf_sibenik

Uskoro počinje 63. Međunarodni dječji festival u Šibeniku: dobro došli maleni, dobro došli svi!

I ove godine s nestrpljenjem se čeka otvaranje 63. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) u Šibeniku, mi stariji pjevušimo Arsenovu “Zdravo maleni, zdravo svi…”, a ovi današnji klinci imaju neke svoje nove radosti. U svakom slučaju, bit će zabavno, bit će veselo, bit će međunarodno, kreće 24. lipnja i kao i obično traje dva tjedna, a nevini dječji svijet nadvladat će onaj odraslih i učiniti ga boljim!

ArtCaffe_63_MDFSamo jedan grad na svijetu ima to čarobno peto godišnje doba i ono pripada Šibeniku. To peto godišnje doba traje tek dva tjedna, ali zauvijek se upiše u genetski kod publike ma koliko mala ili odrasla bila. To peto godišnje doba nije ništa drugo doli – Međunarodni dječji festival Šibenik, Hrvatska, koji će se ove godine održati 63. put, i to od 24. lipnja do 8. srpnja. U 14 festivalskih dana stat će oko 160 programa u nešto više od 750 termina, među ostalim, i sedam inozemnih predstava gostiju iz zemalja poput Italije, Španjolske, Velike Britanije, Belgije te Vijetnama. Festival će u subotu, 24. lipnja, na ljetnoj pozornici ispred katedrale Svetog Jakova otvoriti predstava „Ribar Palunko i njegova žena“ u izvedbi djece iz više osnovnih škola, plesnih i glumačkih skupina iz Slavonskog Broda, a u režiji Marija Kovača, dok će festivalsku himnu tradicionalno otpjevati djeca dječjeg zbora Zdravo maleni, a festival će otvoriti mali šibenski glumci.

RADIONIČKI PROGRAM KAO PERJANICA

ArtCaffe_63MdfMeđunarodni dječji festival desetljećima njeguje stvaralaštvo za djecu i od djece. Profesionalci i amateri, domaći i strani, veliki i mali daju sve od sebe da ono najljepše što svi narodi svijeta imaju – kultura i umjetnost, dođe do one najmlađe publike i od ranih nogu ih uvede u čarobni svijet šaranja, pjevanja, plesanja, stvaranja umjetnosti svih oblika i boja. Ništa drukčije nije ni ove godine, kada 63. MDF donosi gotovo 50 različitih radionica kroz svoj radionički program koji je perjanica Festivala. Radionice su i dalje besplatne za svu djecu, a među voditeljima radionica su i gosti iz inozemstva. Da su radionice omiljen dio festivala, svjedoči i podatak da su tijekom online upisa gotovo sve radionice bile popunjene u prvih nekoliko minuta i da se uvijek, ali baš uvijek, traži mjesto više.

ArtCaffe_63_MdfI ove će se godine gledati filmovi na skalama na Gorici i to sve sami kino hitovi poput „Dnevnik Pauline P., „Ljeto kad sam naučila letjeti“ te „Moj dida je pao s Marsa“ te oni kino klasici koje će voljeti i „naši stari“, „Vlak u snijegu“ te „Vuk samotnjak“. Ponovo će biti živo na Trgu Ivana Gorana Kovačića ispred Osnovne škole Fausta Vrančića, zahvaljujući gostima iz Španjolske. Program ulica i trgova pod dirigentskom palicom Marija Kovača i ove će godine biti razlog zašto će vrijeme na plaži biti kraće nego inače.

DJEČJE STVARALAŠTVO ZA DJECU

ArtCaffe_63MdfLjetna pozornica ispred Unescove ljepotice, katedrale Svetog Jakova, ni noću neće zjapiti prazna jer stižu brojni književni klasici izvađeni ih korica knjiga i postavljeni na daske koje život znače. „Zlatokosa“ u izvedbi Pozorišta lutaka u Mostaru, „Vuk i sedam kozlića“ u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka ili „Mačak u čizmama“ Gradskog kazališta mladih Split. Na istom će mjestu Zagreb pjevati Šibeniku odnosno, nakon četiri desetljeća, Dječji zbor Hrvatske radiotelevizije vraća se na scenu, i to upravo na pozornici 63. MDF-a. Neće se preskakati ni program u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku gdje se, samo za primjer, sprema „Opera za bebe  – Opera Rosa“  Hrvatskog društva skladatelja i HNK u Zagrebu. „Zahvaljujem svim našim donatorima, sponzorima, poput Javne ustanove Nacionalni park Krka ili Erste banke, zatim svakako Gradu Šibeniku, Ministarstvu kulture i medija i Šibensko-kninskoj županiji koji su učinili koliko su mogli da dovedemo ovoliku količinu programa u Šibenik“, kazao je početkom lipnja ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić, dodajući da je Festival uspio zadržati epitet međunarodnog festivala bogatog raznolikim programom i tijekom ranijih pandemijskih, pa tako i ove godine.

Festival će zatvoriti predstava “Dražen“ nastala u produkciji šibenskoga i zagrebačkog kazališta Trešnja koja govori o djetinjstvu Dražena Petrovića te će premijerno biti prikazana na MDF-u, dok je zagrebačka premijera planirana 22. listopada, na njegov rođendan. U programu Festivala našle su se i predstave koje su radili dramski studiji iz Hrvatske, među njima ZKM iz Zagreba i Dramski studio “Ivana Jelić” iz Šibenika, čime se svakako njeguje i potiče dječje stvaralaštvo.

ArtCaffe_63 MDF„Istaknuo bih predstavu ‘Mala Frida’ zagrebačke Žar ptice koja je pokupila sve nagrade koje je mogla, ali i predstavu ‘Preci’ Nacionalnog kazališta lutaka iz Vijetnama, za koju vjerujem da će izazvati veliku pozornost publike i da će biti atraktivno. Vijetnamci nakon Šibenika odlaze na gostovanje u Pariz, pa i to govori nešto o atraktivnosti našeg festivala. Naravno, tu su i ostali popratni programi, poput likovnih izložbi kojih ove godine ima pet, a tu je i suradnja sa šibenskim Trokutom“, pojasnio je prvi čovjek šibenskog kazališta.

Dobra vijest je da MDF i ove godine nastavlja s poticanjem čitanja pa u Šibenik i ovog lipnja stiže poznati sajam knjiga Monte Librić,  poznati Šibenčani ponovo će čitati djeci, a i ona sportu naklonjena  imat će što raditi jer je radionica šaha već popunjena, a s prvim danom počinje i poznati teniski turnir Festival djeteta te jedriličarska regata klasa ‘optimist’ i ‘laser’.

PROGRAM JE ONLINE

ArtCaffe_63 Mdf sibenikCijeli program 63. MDF-a objavljen je na web stranici Festivala. „Sve u svemu, vjerujem da će oni za koje je program rađen, a to su djeca, biti zadovoljni i da će u njemu uživati“, priznao je ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić.

Do početka 63. Međunarodnog dječjeg festivala ostalo je manje od tri tjedna, a prije podizanja festivalske zastave na ljetnoj pozornici, prethode vjesnici Festivala – postavljanje festivalskih zastava i vrata. Festival se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/arhiva MDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)