ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Darko Brlek

Darko Brlek na 71. Ljubljana festival dovodi velika svjetska imena i još jednom dokazuje njegovu iznimno visoku umjetničku razinu

Darko Brlek, klarinetist, glazbenik, od mladih dana ravnatelj više umjetničkih institucija,  član Europske udruge festivala EFA te dugogodišnji umjetnički ravnatelj i čelna osoba Ljubljana festivala. U ArtCaffeu je govorio o svom životu, ljubavi prema glazbi i umjetnosti te o iznimno  dobroj suradnji s hrvatskim umjetnicima. Osvrnuo se na 71. Ljubljana festival, njegov program i velika umjetnička imena koja će gostovati, istaknuo dobru suradnju s gradom Ljubljanom i državnim institucijama, a u razgovoru s Mišom Mihočevićem otkrio je i tajne razvoja i rasta Ljubljana festivala te istaknuo njegovu važnost za razvoj kulture cijele regije. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na poveznici i ne zaboravite kliknuti subscribe.

ArtCaffe_Darko BrlekU ArtCaffeu tijekom razgovora s Mišom Mihočevićem, gospodin Brlek nam je govorio o svojim umjetničkim iskustvima, o potrebi odgovornog upravljanja institucijama u kulturi, ali i važnosti podrške aktualne vlasti. Istaknuo je i kulturu kao generator društvenog razvoja, uključujući i njezin doprinos cjelogodišnjem turizmu jer je riječ  o investicijama koje se višestruko vrate.

ArtCaffe_Darko Brlek
Mišo Mihočević, Iva Hraste Sočo, Darko Brlek

To je razlog zašto su se odlučili pozivati neke od najznačajnijih umjetnika koji, naravno, donose velike izdatke, ali i donose mnogo Festivalu i Ljubljani. Istaknuo je neke od događanja, kao što su  koncert 10. srpnja na kojem nastupa SIMON TRPČESKI, klavir, dok je dirigent VASILIJ PETRENKO i ORKESTAR SLOVENSKE FILHARMONIJE, sljedeći dan, 11. srpnja, nastupa pak velika ANNA NETREBKO, sopranistica, YUSIF EYVAZOV, tenor, ELENA ŽIDKOVA, mezzosopranistica, te ŽELJKO LUČIĆ, bariton, dirigent je Michelangelo Mazza, a prati ih SIMFONIJSKI ORKESTAR RTV SLOVENIJA. Već 12. srpnja nastupa PAUL  SCHWEINESTER, tenor, te JAKA MIHELAČ, bariton, a dirigent je JONATHAN STOCKHAMMER uz pratnju ENSEBLE DISSONANCE.

O Darku Brleku

ArtCaffe_Darko BrlekDarko Brlek direktor je i umjetnički ravnatelj Ljubljana festivala. Impresivnu karijeru počeo je graditi 1991., kad je postao najmlađi ravnatelj SNG Opere i baleta Ljubljana, a samo godinu dana kasnije i najmlađi umjetnički ravnatelj te od 1995. godine i direktor Ljubljana festivala. Bio je jedan od osnivača Slovenske kulturne zbornice i njezin prvi predsjednik te predsjednik Upravnog odbora SNG operno-baletnog zavoda Ljubljana, član Savjeta za kulturu Vlade Republike Slovenije, član državnog Savjeta za radiodifuziju u dva mandata. Godine 1997. postaje potpredsjednik Europske asocijacije festivala EFA sa sjedištem u Bruxellesu, a od 2005. do 2017. bio je njezin predsjednik.

ArtCaffe_Darko BrlekTrenutačno je predsjednik Festivalske akademije i počasni član Europske udruge festivala. Godine 2016. dobio je nagradu novina  Finance i Ekonomskog fakulteta u Ljubljani za posebna gospodarska postignuća, a 2018. primio je državno priznanje predsjednika Republike Slovenije Red za zasluge, i to za doprinos slovenskoj kulturi te za programsku izvrsnost te međunarodni odjek kulturnih i umjetničkih događanja.

ArtCaffe_Darko BrlekGodine 2020. Komisija za slovenski veleposlanički program dodijelila mu je počasni naziv kongresni veleposlanik Slovenije 2021. Dobitnik je i brojnih drugih nagrada, poput Bettetove i Župančičeve nagrade za
umjetničko stvaralaštvo. Da mu umjetnost nije samo profesija, već i način života, dokazuju i njegovi redoviti nastupi kao klarinetista na raznim svjetskim pozornicama.

Autorica: Žana Begić
Fotografije: Ivan Mihaljević/Opis film/Unimedia


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)