ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Pepe Kalafot

“Pepe Kalafot – posljednji trubadur škoja”: dokumentarni film o čovjeku, jeziku i tradiciji

Tonko Božanić, poznatiji kao Pepe Kalafot, čovjek koji spaja pozitivne vrijednosti otočnog života i mediteranske kulture, ujedno je jedan od izvornih govornika komiškog dijalekta kojim se Komiške i Komižani ponosno služe, i to ne samo na otoku Visu, već diljem svijeta – od Australije, Kanade, Kalifornije, Čilea pa do Južnoafričke Republike. Bio je to više nego dovoljan razlog za autora i producenta Alana Menigu i redatelja Daria Bajurina da okupe ekipu i pokrenu kreativan proces i snime ovaj hvalevrijedan film.

Premijera filma održat će se 22. lipnja u 19.30 sati, Spomen dom Komiža, Hrvatskih mučenika 17, ulaz je slobodan

 

“Pepe Kalafot – posljednji trubadur škoja” film je u kojem nam se na originalan i neposredan način predstavlja pučki pjesnik i performer kroz svoje pjesme i pripovijedanje. On svojim pjesničkim alter egom, Pepe Kalafotom, na njemu svojstven način dočarava život na jadranskom pučinskom otoku. Kroz njegovo pripovijedanje doznajemo zanimljivosti o starim zanatima kojih više nema, običajima lokalnog stanovništva, njegova promišljanja o prošlosti, ali i sadašnjosti.
Kroz izvorni govor i nastupe pjesnika upoznajemo i specifičan komiški dijalekt na koji su mještani svakako ponosni, a koji je veliko bogatstvo hrvatske jezične tradicije vrijedno očuvanja, njegovanja i prijenosa sljedećim naraštajima.

Film je sniman na autentičnim komiškim lokacijama otoka Visa, a kadrovi tematski prate pjesnikove nastupe.  Nastao je u dahu i trenutku inspiracije samog pjesnika i autora filma. Alan Meniga, producent i scenarist ovog filma, idejni je pokretač  i zamašnjak ovog projekta s Dariom Bajurinom i skupinom autora koji su u sinergiji uspjeli snimiti i napraviti iznimno zanimljiv i ozbiljan, ali istodobno i zabavan film. Alan Meniga posebno je vezan za Komižu te u prologu filma kaže da je „dom tamo gdje ti je lijepo“, a redatelj Dario Bajurin uspio je na samom snimanju, ali i u postprodukciji, vizualnim kolažom, vještim korištenjem većeg broja kamera, prikazati i dočarati ljepotu otoka i kompleksan karakter glavnog junaka Pepe Kalafota.

Tonska snimanja i postprodukcija napravljeni su u suradnji s kolegama iz Velike Britanije, a kompletna postprodukcija slike i tona napravljena je u studiju Opis filma.

O Pepi Kalafotu

ArtCaffe_Pepe KalafotAnte Božanić odnosno Tonko Božanić Pepe Kalafot rođen je u Komiži 6. siječnja 1947. Hrvatski je pučki pjesnik, govornik i čuvatelj baštine, a po zanimanju je kalafat – graditelj i majstor za drvene brodove. Nakon Komiže, u Zadru je završio stručnu školu za graditelje drvenih brodova, i to je njegovo zvanje, poziv i životno određenje.

ArtCaffe_Pepe KalafotAktivan je član lokalne zajednice i na određen način je svojim istupima postao i njezin zaštitni znak, pa je poznat kao višegodišnji meštar komiškog karnevala. Uz to, često gostuje u radijskim i televizijskim emisijama, a redoviti je sudionik i organizator priredbi na otoku Visu i drugdje, kao što su Susreti čakavskih pjesnika otoka Hvara te susreta i festivala dalmatinskih klapa, a nastupa i s raznim zborovima u Komiži, Splitu, Visu, Zadru, Dubrovniku…

ArtCaffe_Pepe KalafotJedan je od najzaslužnijih za restauraciju staroga  hrvatskog brodića –  viškoga guca, koji je kasnije bio izložen kao primjerak hrvatske tradicijske brodogradnje na najvećoj svjetskoj smotri tradicijske brodogradnje u francuskom Brestu 2008. godine. Njegove pjesme objavljivane su u vjesniku ogranka Matice hrvatske u Visu Hrvatskoj zori i Komiškom vjesniku, a Hrvatski radio – Radio Split mnoge je njegove pjesme uvrstio u više svojih emisija.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)