ArtCaffe

ArtCaffe
Dunja Vejzović

Oproštajni nastup velike Dunje Vejzović u HNK-u Ivana pl. Zajca; dolazi i Robert Wilson

Operna diva Dunja Vejzović priuštit će posebnu poslasticu svim obožavateljima opere izvodeći ulogu stare grofice u operi „Pikova dama“ P. I. Čajkovskog u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, a to je dovoljan motiv da na predstavu dođe i veliki Robert Wilson kako bi izrazio podršku i poštovanje svojoj nekadašnjoj kolegici. Svoj dolazak je opisao riječima: ” Moja junakinja iz života je Dunja Vejzović”, što dovoljni govori o njegovu odnosu prema našoj velikoj umjetnici.

Opera se izvodi u subotu, 17. lipnja, a kao što smo naveli na izvedbi će biti nazočan jedan od najpoznatijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, što također pokazuje važnost Rijeke i Hrvatske kao umjetničke destinacije. On dolazi kako bi vidio i čuo sjajnu interpretkinju njegova kazališta, našu legendarnu divu Dunju Vejzović u ulozi stare grofice u operi “Pikova dama” kojom se ona u „Zajcu“ oprašta od operne scene. Dunja Vejzović je uz to i umjetnička voditeljica predstave pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela.

ArtCaffe_Robert Wilson Dunja VejzovicJedinstvena scenska izražajnost, snažna osobnost te iznimna ljepota i preciznost glasa Dunje Vejzović opčinila je Roberta Wilsona, kao i svjetski glasovite redatelje poput Jurija Ljubimova ili Liliane Cavani.

Njihov se prvi susret, koji je umnogome utjecao na umjetničko promišljanje Dunje Vejzović i njezinu karijeru, dogodio u Stuttgartu na pripremi premijere Gluckove „Alceste“ s dirigentom Christophom Eschenbachom. O tome je Dunja Vejzović rekla: „Pokret sam osvijestila u radu s Wilsonom.

ArtCaffe_Dunja Vejzovic Rober WilsonNa prvoj probi odjednom sam osjetila nešto drugo, osjetila sam svaki komadić svoje kože i zrak oko nje. Prizvala sam u sjećanje najranije djetinjstvo, prve pokrete djeteta – to je bio takav osjećaj. Tako sam se već nekad davno kretala, pokretima bez granica, bez predrasuda“. O prvom susretu s Wilsonom, Dunja Vejzović još je izjavila: „Wilson je na prvom susretu bio skeptičan, pogotovo zbog toga što sam došla na mjesto Jessye Norman. Nitko mu sigurno nije mogao reći o meni ono što je on poslije u meni našao. Vjerujem da sam njegovu simpatiju zadobila već prije proba, na jednoj večeri u turskom restoranu, pročitavši iz jelovnika smiješno ime nekog jela.“

Pogledajte gostovanje Dunje Vejzović u ArtCaffe-u:

Za svoju omiljenu protagonisticu Wilson je pak u časopisu Bühnekunst izjavio: „Dunja Vejzović je briljantna. Rijetko sam doživio takvu vrstu umjetničke inteligencije. Ona egzaktno shvaća ono što mislim kada joj dajem režijski naputak. Pokreti joj nikad nisu isforsirani ili kruti, ne žudi za efektima. Kada zastane, prostor je i dalje ispunjen pokretom koji trajno ostaje u njoj. Kao da je te događaje već jednom proživjela, kao da je već jednom sišla u podzemni svijet Hada, stekavši tako iskustvo umiranja i ponovnoga rođenja.“

Nakon velikih zajedničkih projekata Robert Wilson, suvremeni kazališni mag, zapisao je: „Antigona je moja mitska junakinja. Moja junakinja iz života je Dunja Vejzović.”

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Opis film/Unimedia te arhivske fotografije HNK Ivan pl. Zajc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)