ArtCaffe

ArtCaffe
Hrvatski komorni orkestar

Hrvatski komorni orkestar: Progovorili smo glazbom u nadi da ćemo ušutkati topove!

Glazbenici su ljudi emocije i svojim umjetničkim radom donose radost. Kad se nadviju tamni oblaci zla, događaju tragedije poput rata i velikih stradanja, onda glazba ne smije šutjeti nego donositi svjetlo, ma koliki god mrak bio oko nas.

Hrvatski komorni orkestar (HKO) snimio je pjesmu kojom želi pokazati suosjećanje i dati podršku ukrajinskom narodu, izloženom stradanjima, ratnim razaranjima i agresiji trenutnog režima Ruske Federacije. Autor videa je Ivan Mihaljević, koji ga je režirao, a ujedno je i glavni  snimatelj  (DP), snimatelj tona, videomontažer, a odradio je i postprodukciju slike i tona. Na snimanju mu je asistirao, kao druga kamera, kolega Ivor Pondelak. Video je producirala udruga Unimedia, spot je snimljen u 4K rezoluciji, a sve je organizirano i izvedeno netom nakon početka agresije, tijekom ožujka 2022.

Maestro Miran Vauputić odabrao je i pripremio kompoziciju ukrajinskih autora pod nazivom “Čornobrivci” (“Чорнобривці”), u prijevodu “Neveni” (cvijet). Glazbu je napisao Volodimir Nikolajevič Vermenič (Владимир Николаевич Верменич), a tekst  Mikola Singaivskij (Микола Сингаївський).

Pogledajte video i slobodno ga podijelite na vašim stranicama ili društvenim mrežama.

Ključna osoba za cijeli ovaj projekt je  dirigent Miran Vaupotić kojem se priključila solistica Marija Kuhar Šoša, sopran, a izvođači su Hrvatski komorni orkestar koji čine: Mojca Ramušćak, konc. majst., Teodora Sucala Matei, Marija Bašić, Davide Albanese, Mykola Havryliuk, Marta Bratković, Ivan Jakšeković, Tin Matijević, Gordana Šoštarić, Sergii Vilchynskyi, Lucija Brnadić, Magda Skaramuca, Dariya Barlybaeva, Jurica Mrčela, Tonko Marković, Petra Kušan, Borna Dejanović. Podršku su dali i Elena Kryvoshei – jezična savjetnica, Mark J Saliba – notograf te Tin Matijević – producent HKO-a. Članovi orkestra posebno zahvaljuju Centru za kulturu i informacije Maksimir koji je omogućio snimanje.

HKO poziva sve koji su u mogućnosti da doniraju za kupnju potrebne pomoći za stanovnike Ukrajine te za troškove prijevoza do ratom zahvaćenog područja kako bi se ublažila humanitarna katastrofa.

Donirati se može putem udruge “DOBRO DOBRIM” DoDo, na račun za posebne namjene:

  • IBAN HR9323600001503057055,
  • SWIFT: ZABAHR2X. Model-Poziv na broj primatelja: HR00 – (broj koji želite, ili datum uplate npr. 02032022).
  • Za uplate preko e-bankarstva – Šifra namjene: CHAR Opis plaćanja: DONACIJA ZA POMOĆ UKRAJINI

 

Autor članka: N. M.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)