ArtCaffe

ArtCaffe

Izvrsna Ibsenova ‘Nora’ u suradnji vinkovačkog i dubrovačkog kazališta

Prva dramska premijera Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci u kazališnoj sezoni 2022./23. je Nora – kuća lutaka autora Henrika Ibsena, u adaptaciji i dramaturgiji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika u kojem je premijera održana 7. listopada.

“Misliš li da ja takvu žrtvu od tebe ne bih primila? I ne bih. Ali što vrijedi moja riječ prema tvojoj? Ovakva žena kakva sam sad, ne može biti tvoja supruga.”

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja.

U komadu Igraju: Matea Marušić – Nora, Matija Grabić – Helmer, Marija Šegvić – Linde, Bojan Beribaka – Krogstad i Hrvoje Sebastijan – doktor Rank.

Vinkovačkoj premijeri uz brojne ugledne goste nazočila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek:v„Ovo je ono što potičemo kroz kulturnu politiku, koprodukcije, da se kazališta povezuju, da se gostuje u različitim dijelovima Hrvatske. To obogaćuje u prvom redu našu publiku koja ima priliku vidjeti raznoliki repertoar, a to je najbolje i za kazališta“.

Autor: Žana Begić

Foto: Gradsko kazalište Vinkovci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)