ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Hrvoje Dumančić

Velik uspjeh hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića u Francuskoj

Hrvoje Dumančić, nagrađivani hrvatski kipar s bogatom međunarodnom karijerom, gradsko dijete, ali i veliki ljubitelj životinja, pretvorio je svoju strast za konjima u nadahnuće i inspiraciju, u svoja djela i život. Nedavno je taj naš najistaknutiji animalist pozvan da u svjetskoj prijestolnici konjaništva, francuskom gradu Saumur, izloži svoju skulptura „Uspomena“.

„Uspomena“ je dio njegova doktorskog rada pod nazivom „Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva“, a proistekla je iz dugogodišnjeg Dumančićeva istraživanja „zaboravljenih emocija“. Prije toga postava Dumančićevih „Uspomena“ bila je izložena u zagrebačkom parku Maksimir.

“Mene to veseli i ima sentimentalnu vrijednost, jer je ove godine 20 godina otkako sam prvi put izlagao ovdje, i te 2002. osvojio na Međunarodnom salonu osvojio prvu nagradu za skulpturu Armyes”, rekao je Hrvoje Dumančić u razgovoru za HRT.

Skulptura je visoka 2,5 metra, kao dio velike galerije na otvorenome ostat će i stvarati nove uspomene do 15. siječnja 2023.

U nastavku možete pogledati razgovor za ArtCafe našeg Miše Mihočevića s umjetnikom Hrvojem Dumančićem.

Autor: Žana Begić

Foto: Unimedia / Robert Gašpert

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)