ArtCaffe

ArtCaffe
Jasminka Poklečki

Jasminka Poklečki: ja sam vam Baronova i ponosna sam na svoje uskočke korijene

Jasminka Poklečki, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, dugogodišnja kustosica i autorica izložbi velikih svjetskih umjetnika, dobitnica visokoga  francuskog odličja „Ordre national du Mérite“, ponosna sljednica uskočke loze. U ArtCaffeu govori nam o svojim korijenima, umjetnosti, voljenom Žumberku, zašto ju je odlikovao francuski predsjednik Macron i još puno toga.

Pogledajte emisiju:

O Jaminki Poklečki

Jasminka Poklečki, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, u svojem je drugom mandatu na čelu te ugledne galerijske institucije, a priprema se i za treći u kojem planira značajne domaće i inozemne izložbe. Kao diplomirana arheologinja i profesorica povijesti, u svega četiri godine Jasminka Poklečki razbila je predrasude i pokazala da joj organizacija velikih međunarodnih izložbi itekako ide od ruke. Stres galerijskog menadžmenta i nabavljanja sponzorskih sredstava za nju je još uvijek pod potpunom kontrolom.

ArtCaffe Jasminka Poklečki i Mišo Mihočević
ArtCaffe Jasminka Poklečki i Mišo Mihočević

Prije dolaska na čelo Umjetničkog paviljona radila je od 1996. do 2013. kao viša kustosica u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, gdje je realizirala brojne zapažene samostalne izložbe renomiranih hrvatskih suvremenih kipara srednje generacije, izložbe iz razdoblja hrvatske moderne umjetnosti kao što je monografska izložba Ede Kovačevića ili retrospektiva Slave Raškaj te monografska izložba Naste Rojc, tu su i velike izložbene sinteze, poput izložbe “Antički Grci na tlu Hrvatske”, “Urbanizam, arhitektura i umjetnost antičkog Rima u Hrvatskoj”.

ArtCaffe Jasminka Poklečki
ArtCaffe Jasminka Poklečki

Jasminka Poklečki ističe se u svom radu i nedavnim visokim francuskim odlikovanjem “Ordrenational du Mérite” za promicanje francuske kulture, a koje joj je dodijelio predsjednik Emmanuel Macron. Vrlo je aktivna u praćenju međunarodne kulturne scene i aktivno radi na kulturnoj suradnji.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)