ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Hrvoje Dumančić

Hrvoje Dumančić: konji su moja strast i umjetničko nadahnuće

Hrvoje Dumančić, nagrađivani hrvatski kipar s bogatom međunarodnom karijerom, gradsko dijete, ali i veliki ljubitelj životinja, pretvorio je svoju strast za konjima u nadahnuće i inspiraciju, u svoja djela i život. O tome zašto bezbroj njegovih skulptura ima samo jedan motiv i o još puno drugih stvari govorio je u ArtCaffeu s Mišom Mihočevićem.

Pogledajte emisiju:

Hrvoje nam je rekao: ” Mislim kako sam imao lijepo djetinjstvo, nerijetko iz njega crpim inspiraciju. Sjećam se kako sam prvog konja nacrtao još u vrtiću, ni ne sluteći da će me taj motiv pratiti do danas, kazuje Dumančić. Ističe kako interes za umjetnost postoji još od tih, najranijih dana, iako je u jednoj fazi života mislio kako će biti veterinar.  Cijeli život se razvijati kao umjetnik, a ja sam imao sreće i takav splet okolnosti da sam se usudio osluškivati sebe, da mi se sve poklopilo da sam tu gdje jesam”.

ArtCaffe Hrvoje Dumančić i Mišo Mihočević
ArtCaffe Hrvoje Dumančić i Mišo Mihočević

Biografija:

 

Rođen u Zagrebu 1975. godine, završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1994. godine, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na kiparskom odsjeku, 1998. godine.

Član je: Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika od 1998. godine, The Society of Equestrian Artists iz London od 2010. godine, International Association ArAnimA iz Francuske od 2011. godine.

Hrvoje Dumančić u ArtCaffeu
Hrvoje Dumančić u ArtCaffeu

Također, dobitnik je: Prve nagrade za skulpturu za skulpturu na Xe Salon International de Saumur, Francuska 2002., Stipendija Francuskog instituta u umjetničkoj kući La Colombiere u Saumuru 2003., Stipendija u Cité Internationale des Arts u Parizu 2011.

Hrvoje je sudjelovao na četrdesetak skupnih i tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu a svojim umjetničkim radom, zalaže se za popularizaciju umjetnosti na temu konja.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)