ArtCaffe

ArtCaffe

Jo Nesbø sljedeći tjedan u Splitu i Zagrebu

Slavni norveški pisac krimića Jo Nesbø dolazi sljedeći tjedan u Hrvatsku, gdje će se sa svojom čitateljskom publikom susresti u Splitu 5. svibnja te u Zagrebu 7. svibnja.

Jo Nesbø jedan je od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera, a knjige su mu prevedene na 50 jezika svijeta i prodane u više od 50 milijuna primjeraka. Autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – “Šišmiš”, “Žohari”, “Crvendać”, “Nemeza”, “Đavolja zvijezda”, “Spasitelj”, “Snjegović”, “Leopard”, “Fantom”, “Policija” i “Žeđ” te romana “Sin”, “Ponoćno sunce”, “Krv na snijegu”, “Lovci na glave”, “Macbeth”, “Kraljevstvo”.

Za prvi roman o detektivu Harryju Holeu, “Šišmiš” iz 1997., dobio je nagradu „Riverton“ za najbolji norveški kriminalistički roman te nagradu „Stakleni ključ“ za najbolji nordijski kriminalistički roman. Posljednju nagradu „Peer Gynt“ dobio je “za međunarodni uspjeh i postavljanje Norveške na kartu svjetske literature”.

Osim romana o Harryju Holeu, izdao je i četiri romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru te nekoliko samostalnih romana i zbirki kratkih priča. Prema romanu “Lovci na glave”, u Norveškoj je 2011. snimljen istoimeni film u režiji Mortena Tylduma. Lani je objavio dvije knjige, “Stručnjak za ljubomoru i druge priče” te “Otok štakora i druge priče”.

Za posljednjeg posjeta u Zadru i Zagrebu 2018. Jo Nesbø je predstavljao svoju preradu Shakespeareove drame “Macbeth”. Prilikom posjeta Hrvatskoj sljedeći tjedan, sa svojom će se hrvatskom čitateljskom publikom susresti u Splitu  5. svibnja u 18 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika te u Zagrebu 7. svibnja u 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Autor: Nikola Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)