ArtCaffe

ArtCaffe

Kazalište KNAP: nova sezona uz novog voditelja i natječaj za novi dramski tekst

Uz večer komedije i smijeha koje već godinama donosi publici omiljena predstava „Kod kuće je najgore“, otvorit će se u subotu, 14. listopada, u 20 sati, nova sezona u Kazalištu KNAP. Nakon izvedbe planirano je druženje, a svoj dolazak već su potvrdila i brojna poznata lica.

Novu sezonu kultno zagrebačko kazalište, koje djeluje u sklopu Centra kulture na Peščenici, počinje uz novog voditelja. Naime, profesionalnu kazališnu scenu KNAP-a, ali i brigu za bogatu amatersku scenu, od rujna je preuzeo Igor Weidlich, dramski pisac, novinar i predavač.

„Velika mi je čast, ali i velika odgovornost preuzeti vođenje Kazališta KNAP u sklopu Centra. Ovdje su nastajale kultne predstave koje su obilježile hrvatski teatar, a s druge strane su ovdje iz redova amatera u profesionalce stasali brojni naši poznati glumci i glumice, redatelji, dramaturzi, pisci… Tako da su očekivanja velika, ali čim sam kročio u KNAP osjetio sam isti onaj entuzijazam koji je i mene odveo u svijet kazališta“, ističe Weidlich.

Iz predstave “Kod kuće je najgore”

Kao prvi potez, odmah je u dogovoru s ravnateljicom Centra Anjom Planinčić raspisan natječaj za novi dramski tekst koji će se postaviti u KNAP-u s planiranom premijerom u siječnju iduće godine. Cilj je privući suvremene autore, pogotovo mlađe generacije, i davati priliku svima koji imaju kvalitetne ideje. Stoga je plan svake godine raspisivati natječaj za novi tekst, a teme će pratiti i fokuse koje komunicira Europska unija, samo na lokalnoj razini. Spoj globalnog i onog što je u zajednici, u našem susjedstvu, pridonijet će relevantnosti kazališta koje tako njeguje svoju vjernu publiku, ali i stvara novu, onu koja kazalište tek otkriva u ovim izazovnim vremenima koja su mlade gurnula u virtualni svijet, daleko od kontakta s pozornicom.

Iz predstave “PLAY HARMS”

Naravno, na repertoaru će publika ove sezone imati prilike pogledati trenutačne produkcije KNAP-a: „Muškarci više vole plavuše“, „PLAY HARMS ili sasvim obične besmislice“ te „Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto“, a tu su i brojne suradnje s produkcijama u sklopu platforme KNAP+, koje će vrlo brzo donijeti i neke nove naslove, ali i neke koje je publika već imala priliku vidjeti te je spremna ponovo ih nagraditi pljeskom, poput predstave „Otvoreni brak“ Gala teatra.

@knap @artcaffe @igorweidlich @kakoubitisuprugu
Iz predstave “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto”

Upravo suradnja s nezavisnom kazališnom scenom i otvorenost za nove projekte ostaju jedna od temeljnih misli vodilja KNAP-a, imajući u vidu pružanje mogućnosti umjetnicima bez ‘svoje’ scene da predstave svoj rad zajednici. S druge strane, KNAP politikom prilagođenih cijena ulaznica dodatno otvara vrata najširem spektru gledatelja, od učenika i studenata pa do umirovljenika.

„Budući da sam godinama radio kao novinar, ali i predavao novinarstvo na fakultetu, vjerujem da će mi mentalni sklop koji je mješavina kreative i neprekidnog kritičkog preispitivanja društva u kojem živimo pomoći da kazalište vodim upravo u tom smjeru, osluškujući kulturne trendove te pogotovo našu publiku zbog koje sve ovo i radimo“, kaže Weidlich.

Novi voditelj kazališta najavljuje i ambiciju za većim brojem gostovanja, ali i igranja na festivalima. Tako će se predstava „Muškarci više vole plavuše“ uskoro predstaviti i na tradicionalnim Bobijevim danima.

Iz predstave “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto”

A otvaranje nove sezone, uz dramatizirane zgode i nezgode napisane vrsnim perom popularnog Kishona, KNAP će proslaviti i druženjem nakon predstave. Prvu predstavu u sezoni građanima su omogućili po posebnoj promotivnoj cijeni ulaznice od šest eura.

O Igoru Weidlichu

Igor Weidlich se do sada kao samostalni umjetnik dokazao kao jedan od najizvođenijih suvremenih hrvatskih autora na nezavisnoj sceni, a djela kojima je autor ili ko-autor pune dvorane diljem zemlje (Puni pansion, Direkt u glavu, Mi o Vuku, Kad udari južina, Who The Fu*k is Biba?…). Kao dramaturg i prevoditelj radio je i na velikim glazbeno-scenskim djelima u Hrvatskoj i Srbiji (mjuzikl „Pacijenti“ u Lisinskom, mjuzikl „Poljubi me, Kato“ u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, operete „Vesela udovica“ i „Pariški život“ u beogradskom Madlenianumu…).

S druge je strane predavao, i dalje predaje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i na Sveučilištu VERN’. Kao glavni urednik studentskog medija Global u svijet profesionalnog novinarstva pomogao je otisnuti više od 50 studenata, a koji danas rade u vodećim hrvatskim redakcijama.

Autor: Žana Begić

Fotografije: KNAP/ Ivan Vučić / Vladimira Spindler / Samir Cerić Kovačević /Ivan Beuc

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)