ArtCaffe

ArtCaffe
@martinafiljak @artcaffe @hnkplzajca @koncert

Dvostruko slavlje i dva koncerta za početak nove koncertne sezone u „Zajcu“, uz nastupe pijanističke zvijezde Martine Filjak

Riječki simfonijski orkestar će, pod dirigentskim vodstvom svog šefa dirigenta Valentina Egela, novu koncertnu sezonu u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca otvoriti dvostrukim slavljem glazbe dvojice skladatelja, dvama koncertima naziva „Rahmanjinov & Papandopulo“ u četvrtak i subotu, 12. i 14. listopada 2023., s početkom u 19.30 sati.
@martinafiljak @artcaffe @hnkplzajca @koncertOsim dvojice velikih skladatelja, čija će se različita djela naći na koncertnim programima, dva koncerta povezuje i jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica svjetske karijere, proslavljena pijanistica Martina Filjak, koja će nastupiti obje večeri.
Prve večeri, 12. listopada, uz glazbenice i glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra izvest će omiljeni bezvremenski klasik, romantični Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, slavnog skladatelja i pijanističkog virtuoza, čiju 150. obljetnicu rođenja obilježava glazbeni svijet.

@martinafiljak @artcaffe @hnkplzajca @koncertU subotu, 14. listopada, svirat će pak Papandopula, njegovo „Vrzino kolo“, simfonijski scherzo za klavir i veliki orkestar. Djelo je to što ga je jedna od najistaknutijih i najosebujnijih ličnosti hrvatskoga glazbenog života, Boris Papandopulo, napisao u Opatiji, u vrijeme dok je bio direktorom riječke Opere, a posvetio ga je pijanistici Meliti Lorković koja ga je i praizvela.
„Raditi s Martinom Filjak je velika čast za svih nas. Zajedno smo snimali ‘Vrzino kolo’ i tada mi je sve bilo jasno: to djelo, s njom kao solisticom, moramo dovesti na riječku pozornicu! S nama će sada biti na oba koncerta, izvodeći nevjerojatno virtuozna klavirska djela“, kaže maestro Valentin Egel.
U drugom dijelu prvog koncerta, u četvrtak, nakon Rahmanjinova, uslijedit će Druga simfonija Borisa Papandopula. Ovo je djelo skladao u Rijeci 1946. godine. Simfonija je pisana za veliki orkestar, ali ono što je nesvakidašnje – u četvrtom stavku pridružuje se mezzosopran koji bez teksta vokalizira melodiju, djelujući kao instrument posebnih boja. Na ovom koncertu nastupit će izvrsna mlada mezzosopranistica Emilia Rukavina.

Na programu subotnjeg koncerta je i Papandopulov Koncert za ksilofon i gudače, kada će kao solist nastupiti prvi udaraljkaš Riječkog simfonijskog orkestra, virtuozni Pedro Rosenthal Campuzano. Koncert će završiti još jednim vječnim glazbenim draguljem Sergeja Rahmanjinova, njegovom Drugom simfonijom u e-molu. Njome je ruski skladatelj proširio svoju slavu europskim kontinentom te potvrdio svoju status jednog od najvećih skladatelja svojeg vremena.
„Veliko mi zadovoljstvo pričinjava činjenica što ćemo remek djelima Sergeja Rahmanjinova imati priliku pridodati i tri remek djela velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, još jednog skladatelja 20. stoljeća koji je u uspio pronaći vlastiti jezik. Oba skladatelja napisala su izvrsna djela za klavir, izgradivši pritom i simfonije koje su pune motivskih i tematskih invencija, nudeći nevjerojatan spektar emocija“, naglašava šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel.
Spomenimo i da je Riječki simfonijski orkestar nedavno snimio Papandopulove Drugu simfoniju i „Vrzino kolo“, koji bi se trebali uskoro pojaviti u izdanju poznate njemačke diskografske kuće CPO.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Arhiva HNK Ivan pl. Zajec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)