ArtCaffe

ArtCaffe
@zivkokluce @57.festivaldalmatisnkihklapa @omis @artcaffe

Kompozicija “Gomile” skladatelja Živka Ključe proglašena najboljom novom skladbom 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Živko Ključe, skladatelj, i Pjero Mirić, tekstopisac, autori su pobjedničke skladbe „Gomile” koju je izvela muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog u Večeri novih skladbi. Time su osvojili zlatnu plaketu kao autori najuspješnije nove skladbe ovogodišnjeg 57. festivala dalmatinskih klapa u Omišu prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

@zivkokluce @57.festivaldalmatisnkihklapa @omis @artcaffeČlanovi stručnog žirija bili su: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Mirjana Siriščevići prof. Rajmir Kraljević. Prema njihovoj ocjeni,  drugo mjesto i srebrnu plaketu dodijelili su autorima glazbe Veni Lebariću i stihova Vlasti Vrandečić Lebarić za skladbu „Zikva“ u izvedbi muške klape “Bošket” iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je Ani Kodrić Ivelić autorici glazbe i stihova za skladbu „Pjover“ u izvedbi ženske klape “Ćakulone” iz Zagreba.

Prilikom dodjele nagrade, skladatelj, Živko Ključe izjavio je: “Draga klapo Vinčace od srca velika i neizmjerna hvala. Mnogi znaju, a i vidjeli su da postoji zlato i srebro Zadra, znaju i vidjeli su i Vinodolski zakonik, a sada pomalo i poneki znaju da postoji zlato i srebro Novog Vinodolskog kroz Ključe-Vinčace. Pa u to ime živili, zdravi i veseli bili”.

@zivkokluce @57.festivaldalmatisnkihklapa @omis @artcaffeŽivko Ključe, hrvatski kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj, utemeljitelj je i umjetnički voditelj nekoliko klapa, kao što su: klape Mostar, Poletarci, Narona, Bevanda, Dobrkovići, Diva, Ar’ja.

Također, utemeljitelj je i Gudačkog kvinteta u Mostaru te dugogodišnji profesor u gimnaziji u Stolcu te mostarskoj Muzičkoj školi. Svojim djelovanjem i marljivim radom dao je veli doprinos očuvanju glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, duhovne ali i pučke, svjetovne.

@zivkokluce @57.festivaldalmatisnkihklapa @omis @artcaffeVažno je napomenuti da je višestruko nagrađivan za svoj rad a nagrade je dobivao na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, zlatna, srebrna i brončana plaketa, te na festivalu Klape Gospi Sinjskoj, također zlatna, srebrna i brončana statua Gospe Sinjske. Dobitnik je i Nagrade Grada Opuzena za promicanje glazbe i pedagošku djelatnost. Član je više glazbenih strukovnih udruga kao što su: Hrvatsko društvo skladatelja, Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, Hrvatski glazbeni zavod, Društvo prijatelja glagoljice, Matica Hrvatska, Zaklada Delmata, HAZU BiH.

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanje hrvatske glazbene baštine odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Festival dalmatinskih klapa u Omišu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)