ArtCaffe

ArtCaffe

Ksenija Marinković nova predsjednica Hrvatskoga društva filmskih umjetnika

Glumica Ksenija Marinković  izabrana je za novu predsjednicu Hrvatskoga društva filmskih djelatnika 23. studenoga na 71. redovnoj skupštini toga društva.

Marinković je u svom govoru, između ostaloga, najavila promoviranje rada Društva kroz posebne projekte te intenzivnu suradnju s institucijama unutar audiovizualne zajednice, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Ksenija Marinković poznata je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne filmske, televizijske, ali i kazališne uloge. Rođena je u Virovitici 18. travnja 1966. godine, a glumu je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirala 1988. godine. Nakon diplome, postala je stalni član kazališnog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Svoju je prvu filmsku ulogu ostvarila 1988., kada je glumila u filmu „Mjesec u djevici“.

Od sezone 2015./2016. godine postala je prvakinja Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Godine 2002. dobila je nagradu Zlatni smijeh za ulogu u predstavi „Zaštićena zona“, a 2007. nagradu „Marul“ za glumačko ostvarenje u predstavi „S druge strane“. Iste je godine dobila i nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu u toj predstavi, ali i nagradu „Dubravko Dujšin“.

Na Pulskom filmskom festivalu 2016. godine dobila je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu u filmu „S one strane“ koji je režirao Zrinko Ogresta.

Redakcija ArtCaffea čestita Kseniji Marinković na izboru, a više o njezinu životu, razmišljanjima i pokojoj privatnoj pikanteriji, možete pogledati u našoj emisiji u kojoj je razgovarala s Borisom Homovcem.

Autor: ArtCaffe

Foto: Hrvatski audiovizualni centar

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)