ArtCaffe

ArtCaffe

Bum hrvatske filmske produkcije: snima se više od 20 projekata

Piše: Boris Homovec

Nakon što se korona odrazila i na hrvatsku filmsku industriju, što je najbolje pokazala ovoljetna Pula sa svega nekoliko premijernih naslova, nakon godine i pol stagnacije, domaća produkcija je buknula i u posljednjih nekoliko mjeseci snimljeno je, ili se snima čak dvadesetak dugometražnih igranih filmova, što je apsolutni rekord unatrag trideset godina. Posebno raduje to što definitivno dolazi do smjene generacija i većina mladih lavova hrvatske kinematografije dobili su šansu prvim dugometražnim ostvarenjima.

Snimanje su završili: Andrija Mardešić s filmom „Stric“, crnohumornom obiteljskoj dramom, s Mikijem Manojlovićem i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama. Nina Violić s intimnom obiteljskom dramom „Baci se na pod“ progovara o razvodu braka, u filmu tumači glavnu žensku ulogu, pokraj prezaposlenog Gorana Bogdana. Simon Bogojević Narath jedini se od debitanata tematski okreće ilirskoj prošlosti u art projektu „Ilyricum“, a u Umagu je završeno snimanje „Pelikana“ Filipa Herakovića, kao projekt mikroproračunskog budžeta i priča o nogometnom golmanu, koji se nakon ozljede oporavlja u toplicama, s riječkom glumačkom podjelom i autorskom ekipom.

Nagrađivana autorica kratkih filmova i montažerka Dubravka Turić snimila je film „Tragovi“, intrigantnu dramu s Lanom Barić. Jasna Nanut završila je snimanje komedije „Sedmo nebo“ o krizi srednjih godina s Krešimirom Mikićem, Ivom Jerković i Ivom Mihalić. Andrej Korovljev snimio je „Pulu“, ljubavnu priču tamošnje srednjoškolke i ratnog izbjeglice, s poznatim sarajevskim glumcem Erminom Bravom u naslovnoj roli. Direktor fotografije Radoslav Jovanov Gonzo debitira kao redatelj filmom „Punim plućima“, dramom  o urbanoj generaciji, a u castu su Aleksandra Naumov, Judita Franković, Krešimir Mikić i drugi. Splitski redatelj Juraj Lerotić snimio je „Sigurno mjesto“, psihološku priču o posljedicama pokušaja samoubojstva jednog mladića, a redatelj tumači i glavnu ulogu, pored splitskih glumaca Gorana Markovića i Snježane Sinovčić Šiškov. Kazališna redateljica Aida Bukvić ekranizirala je predstavu „Djeca sa CNN-a“, u kojoj je njezin brat Amar Bukvić u dvostrukoj ulozi producenta i glavnog glumca, partnerica mu je Iva Mihalić, a film upravo ima premijeru u Sarajevu.

Od redatelja srednje generacije Vanja Juranić snimila je  psihološku dramu „Zatvoreno za javnost“, o temi zlostavljanja u braku, s Tihanom Lazović, Slavkom Sobinom i Jasnom Đuričić, srpskom glumicom koja se proslavila glavnom rolom  u „Quo Vadis, Aida“  Jasmile Žbanić. Goran Dukić završio je zagorsku komediju „Nosila je črleni rubec“ s Natašom Dorčić. Nevio Marasović u procesu je, pak, realizacije filma „Deja vu“ s veteranom slovenskoga glumišta Radkom Poličem u glavnoj ulozi. Na slavonsko selo šezdesetih vraća nas Vlatka Vorkapić u „Svetoj obitelji“, a jednu od glavnih uloga tumači sjajan beogradski glumac Nikola Đuričko, prvi put u hrvatskom filmu.

Goran Kulenović upravo na Rabu snima krimić „Smrt djevojčice sa žigicama“, ekranizaciju istoimenog romana Zorana Ferića, s Ozrenom Grabarićem, Jelenom Lopatić i Borkom Perićem. Lukas Nola također, poslije dulje stanke, snima film „Escort“, najavljen kao triler s dosta seksa, a glavnu ulogu tumači Živko Anočić.

Vraća se i veteran televizije i filma Eduard Galić s ratnom dramom „Šesti autobus“ o paklu Vukovaru, s mladom Zalom Đurić (kćeri Branka Đurića i Tanje Ribič) i Tonijem Gojanovićem kao glavnim akterima. Također, u pripremi su i povratnički projekt „Djeca Kozare“ Lordana  Zafranovića, kao i novi naslovi Rajka Grlića, Hane Jušić, Kristijana Milića, Judite Gamulin, Snježane Tribuson i drugih autora.

Svakako raduje ovoliki broj novih redateljskih imena, glumaca i obećavajućih intrigantnih priča kojima bi hrvatska kinematografija mogla, napokon, vratiti publiku u kina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)