ArtCaffe

ArtCaffe

Orguljaška senzacija Cameron Carpenter u „Lisinskom“

Nekad čudo od djeteta, Cameron Carpenter svojim posebnim pristupom orguljama razbija sve poznate stereotipe karakteristične za orgulje i orguljaše. Njegova individualna interpretacija podjednako fascinira i šokira slušatelje diljem svijeta, koji s pomalo uzburkanim strastima doživljavaju svaku njegovu buduću izvedbu i viziju djela glazbene literature koja nisu nužno zamišljena za orgulje, ali na njima svakako vrlo uvjerljivo zvuče.

Carpenter će 13. studenoga 2021., u ciklusu „Lisinski subotom“, izvesti Bachove Goldberg varijacije u vlastitoj obradi te improvizacije, i to na nedavno od posljedica potresa obnovljenim orguljama.

Pod Carpenterovim prstima i nogama mnoge orgulje doživljavaju svojevrsnu transformaciju, koja je prema njegovim riječima nužna kako bi se on kao umjetnik mogao izraziti i na najbolji mogući način ostvariti komunikaciju s publikom. Njegov sveobuhvatan i među orguljašima vjerojatno najraznovrsniji repertoar kreće se od sabranih djela Johanna Sebastiana Bacha i Césara Francka, preko filmske glazbe i suradnji s umjetnicima jazza i popa, do vlastitih originalnih skladbi, kao i stotina transkripcija i obrada.

Autor: ArtCaffe

Fotografija: „Vatroslav Lisinski“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)