ArtCaffe

ArtCaffe
@jakovbilic @mdf @artcaffe @knhsibenik

Mene je život odmalena vodio prema kazalištu, odrastao sam uz Jesenjina i radionice MDF-a, a obilježila me je “Da te mogu pismom zvati”

Jakov Bilić, glumac, ravnatelj kazališta, ali i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. U Artaffeu nam je govorio o svojim glumačkim počecima, o ulogama u kazalištu, ali i na filmu, o izazovima vođenja kazališta i naporima da se poveća ansambl u njemu i tehnički ga se opremi. Govorio nam je i o Dječjem festivalu, radionicama, posebnoj atmosferi u gradu i veselju koje u to vrijeme osjećaju veliki mali… ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i kliknite subscribe:

Jakov nam je govorio i o svom odrastanju i formiranju pod utjecajem rodnog Šibenika, ali i voljenog Pakova Sela, o ocu koji je u kuću donosio knjige sa svih strana, a često mu je to bila i plaća za rad u antikvarijatu. Govorio nam je i o Međunarodnom dječjem festivalu, o svojim počecima na radionicama kod barbe Pere Mioča, ali i o mnogim drugim zanimljivostima.

O Jakovu Biliću

@jakovbilic @mdf @artcaffe @knhsibenikOdrastao je u rodnom Šibeniku, gdje je završio i poznatu gimnaziju Antuna Vrančića. Od malih nogu sudjeluje na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima Lidrano. U petom razredu osnovne škole odlazi na međunarodni susret scensko nadarene djece  EDERED u Estoniji. Početkom srednje škole uključuje se u rad kazališne radionice šibenskog HNK pod vodstvom već spomenutog, legendarnog barba Pere Mioča. Vrlo rano je nagrađivan, primjerice za glavnu ulogu Hanibala Gašpara u predstavi “Jadi mladog tajkuna”, u izvedbi dramske scene Virko iz Šibenika na 13. Danima hrvatskog amaterskog kazališta u Kastvu, gdje je dobio nagradu za najboljega amaterskog glumca u toj sezoni. Akademiju dramske umjetnosti je završio u klasi profesora Joška Ševe, a magistrirao 2012. godine u klasi profesorice Ivice Boban i profesora Krešimira Dolenčića. U studenom 2012. godine ulazi u angažman u HNK-u Šibenik na mjesto glumca te igra u svim dramskim produkcijama matične kuće.

@jakovbilic @mdf @artcaffe @knhsibenikDosad je  tri puta bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta te na Festivalu glumca, i to za uloge: don Jere u “Gloriji” Ranka Marinkovića, Lovre Crnogaće u predstavi “Laživac” Marijana Nole te Đure Bedare u mjuziklu “Matilda” autora Nene Belana. Nagradu hrvatskog glumišta osvojio je 2016. godine za ulogu Đure Bedare u mjuziklu “Matilda”. Za najboljeg glumca do 28 godina osvojio je nagradu na festivalu “Glumište pod murvom” za ulogu Lovre Crnogaće. Sve predstave igrane su u produkciji HNK u Šibeniku. Do sada je ostvario i nekoliko uloga na filmu i u televizijskim serijama. Voditelj je dramske radionice za djecu i mlade “Ivana Jelić” HNK u Šibeniku.

@jakovbilic @mdf @artcaffe @knhsibenikSurađuje kao upravitelj lokacije te asistent produkcije za više produkcijskih kuća koje su snimale ili snimaju različite sadržaje na prostoru grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, kao što su Kinorama, Gral film, Restart, HRT, Alka, Kinematograf, Drugi plan, Media link, Maxima film i dr. Inicijator je otvaranja filmskog ureda pri gradu Šibeniku u suradnji s HAVC-om. Jedan je od voditelja i suradnika u etnomuzikološkoj radijskoj emisiji “Škafetin” na Radio Ritmu.

@jakovbilic @mdf @artcaffe @knhsibenikDugogodišnji je organizacijski suradnik u klapi Adriaticum, državni izbornik za smotru dječjeg stvaralaštva “Lidrano” te je također sudjelovao u organizaciji niza društvenih aktivnosti kao član Kulturnog vijeća grada Šibenika. Od svibnja 2017. godine vijećnik je Gradskog vijeća grada Šibenika. U prosincu 2018. godine preuzima dužnost ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Međunarodnog dječjeg festivala.

U svojoj bogatoj karijeri glumio je i više filnskih i televizijskih uloga kao što su  uloge Rugomira u seriji Mrkomir prvi, zatim uloge u filmu General, seriji “Crno-bijeli svijet”, “Osmi povjerenik”, “Ne gledaj mi u pijat”, “Patrola na cesti i druge”…

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)