ArtCaffe

ArtCaffe

“Mirovni pregovori” izvedeni u Kerempuhu na 48. izdanju festivala “Dani satire – Fadil Hadžić”

U petak, 7. lipnja izvedena je na engleskom jeziku, uz prijevod na hrvatski, predstava Mirovni pregovori Qendra multimedia iz Prištine, a u okviru 48. izdanja festivala “Dani satire – Fadil Hadžić” koji se održava u poznatom Zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

Mirovni pregovori gostovali su u Kerempuhu nakon nastupa na nekoliko europskih festivala i kazalištima u Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Njemačkoj, Češkoj, a nakon Zagreba nastavljaju s nastupima u Italiji i Crnoj Gori na festivalima Mittelfest i FIAT.

Pogledajte videotrailer:

@artcaffe @fadilhadzic @kerempuh @mirovnipregovoriPredstava je inspirirana memoarima vrsnog diplomata i pregovarača Richarda Holbrookea To End a War (Završiti rat) i najpoznatijim romanom albanskog književnika Ismaila Kadarea Gjenerali i ushtrisë së vdekur (General mrtve vojske). Mirovni pregovori premijerno je izvedena 16. listopada 2023. u kazalištu ODA i s obzirom na tematiku koja je još uvijek aktualna, izazvala je velik interes međunarodne kritike. Mediji poput britanskog The Guardiana, francuskog Politisa i njemačkog Tagesspiegela pohvalili su je zbog društvene relevantnosti i jedinstvenog pristupa politički složenom pitanju. U svojoj kritici za The Guardian, Philip Oltermann je napisao: “Kada politički lideri predstavljaju rat kao jedino rješenje, zadatak je umjetnika podsjetiti ljude da je pronalaženje mira još uvijek moguće. Ovo je polazište za kazališnu  skupinu Centar za multimediju iz Prištine, koja se novom predstavom vraća na posljednji rat u Europi prije invazije Rusije na Ukrajinu i istražuje kako je on zaustavljen. Nažalost, ova tematika se dodatno vraća u fokus javnost s obzirom na agresiju na Ukrajinu.

@artcaffe @fadilhadzic @kerempuh @mirovnipregovoriPolazeći od mirovnih pregovora, uključujući Daytonski sporazum, sporazume u Sjevernoj Irskoj i na Bliskom istoku, političke razgovore — još uvijek bez mnogo rezultata — između Kosova i Srbije te zamišljajući kako će izgledati kraj rata između Rusije i Ukrajine, Centar za multimediju okupio je paneuropski ansambl za stvaranje Mirovnih pregovora. Ova produkcija stvorena je s umjetnicima i kazališnim skupinama iz Ukrajine, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke, Albanije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske i Estonije.

@artcaffe @fadilhadzic @kerempuh @mirovnipregovoriU predstavi glume: Shkumbin Istrefi, Ema Andrea, Harald Thompson Rosentrøm, Ejla Bavcic, Martin Kõiv, Melihate Qena, Orest Pastukh, a autorski tim je: Jeton Neziraj — autor; Blerta Neziraj-režija, Ardo Ran Varres — glazba, Agata Skwarczyńska-glazba, Blagoj Micevski — kostimografija, Gjergj Prevazi — koreografija, Mina Milošević — dramaturgija, Besim Ugzmajli — videoprodukcija, Yann Perregaux, Agata Skwarczyńska — dizajn svjetla.

O festivalu “Dani satire — Fadil Hadžić”

Festival “Dani satire — Fadil Hadžić” je međunarodni festival kazališta Kerempuh, koji se od 1976. godine svake godine održava u lipnju, s ciljem promicanja kvalitetnih satiričnih i komičnih predstava te, iznad svega, suočavanja publike s aktualnim problemima naše svakodnevnice osobito kroz prizmu humora i satire, obogaćujući ne samo kulturni život već i društvenu svijest. “Dani satire — Fadil Hadžić” svake nas godine podsjećaju na važnost humora i satire koji nas čine tolerantnijima, povezuju nas s drugima, poučavaju nas i daju nam nove poglede na svijet.

Sudjelovanje na ovom festivalu, koji je utemeljen na načelima slobode govora i bez cenzure, izuzetno je važno za Centar za multimediju. Mirovni pregovori je predstava koja suočava društvo s igrama oko pregovaračkih stolova koji prate put do mira te s teškim pitanjima o tome tko uopće ima legitimitet pregovarati o miru, je li oprost kolektivni ili individualni čin te jesu li glasovi žrtava zastupljeni za tim stolovima kao kategorija društva koja najviše pati od gubitaka i posljedica rata.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: arhiva/Qendra multimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)