ArtCaffe

ArtCaffe
@NickolasAltstaedt @artcaffe @knezevdvor

Nicolas Altstaedt održao solistički koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama

Karizmatični violončelist Nicolas Altstaedt nastupio je 31. srpnja u atriju Kneževa dvora, a njegova izvedba kanonskih djela i suvremene klasike izmamila je dugotrajan pljesak i ovacije festivalske publike.

@NickolasAltstaedt @artcaffe @knezevdvorKratkom suitom Tri strofe na ime Sacher otpočeo je prvi ovoljetni nastup Nicolasa Altstaedta u Dubrovniku. Djelo koje je glazbeni perfekcionist Dutilleux skladao u povodu 70. rođendana Paula Sachera, dugogodišnjeg voditelja Komornog orkestra iz Basela, grade tonovi odnosno slova Sacherova imena, dok se zvukovni prostor violončela širi scordaturom, odnosno drukčijom ugodbom instrumenta. Lirska virtuznost i besprijekorna tehnika ovog talentiranog glazbenika, koji je jednako umiješan i s dirigentskom palicom kao i s čelističkim gudalom, proželi su Dvor, a svaku skladbu na programu iznijansirao je s majstorskim senzibilitetom, iznoseći s lakoćom svu kompleksnost dinamičkih odnosa.

@NickolasAltstaedt @artcaffe @knezevdvorNa svome je Altstaedt i u kanonskom repertoaru; Bachovoj Suiti za violončelo br. 5 u c-molu čiji su punktuirani ritmovi donijeli melankoličan i mračan ugođaj. Svježinu Melodie, najnovijeg djela Jörga Widmanna, nastavila je Kodályjeva Sonata za violončelo solo, op. 8, moderni violončelistički klasik koji se ističe kompleksnošću, modalnošću i kromatikom. Neupitan je tako bio i užitak festivalske publike, koja je svako djelo pratila glasnim pljeskom i glazbenika više puta pozivala na poklon.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)