ArtCaffe

ArtCaffe
@ninacalopek @koncertnadvoranalisisnki @artcaffe @cantus @hds

Nina Čalopek inovativnim programima i proaktivnim pristupom otvara novu eru KD-a Vatroslava Lisinskog

Nina Čalopek, muzikologinja, glazbena aktivistica, članica udruge Fusnota, dugogodišnja producentica, voditeljica Zagrebačkog bienalla i odnedavno ravnateljica KD-a Vatroslava Lisinskog. U ArtCaffeu nam je govorila o svojim počecima, o tome kako se „zakačila“ na glazbu, gdje je i  kako počela  glazbeno obrazovanje i  što je u glazbi toliko magično. Kakva iskustva nosi iz svog producentskog iskustva s ansamblom Cantus, može li se uskladiti majčinstvo i producentski posao, kako bira glazbeni repertoar, kakav odnos ima s glazbenicima, koji su joj planovi za budućnost  Lisinskog i još mnogo drugih zanimljivosti.

ArtCaffe.eu uvijek donosi više! Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i kliknite Subscribe.

Nina Čalopek, gostujući u ArtCaffeu, govorila nam je o svom životnom i profesionalnom putu, kako se počela baviti glazbom, o prijateljstvu s glazbenicima, o prethodnim projektima koji su joj omogućili veliko iskustvo i napredak u karijeri, o djeci kao lakmus papiru za nove projekte, o tome kakvo je stanje zatekla u Lisinskom, ima li viška zaposlenika i tko će u budućnosi moći nastupati u ovoj renomiranoj dvorani te što treba obnoviti kako da bi dvorana bila u skladu s vremenom.

O Nini Čalopek

@ninacalopek @koncertnadvoranalisisnki @artcaffe @cantus @hdsNina Čalopek, diplomirana muzikologinja s Muzičke akademije u Zagrebu, nositeljica je bogatoga glazbenog obrazovanja i impresivne karijere koja obuhvaća produkciju  i  organizaciju suvremene klasične glazbe. Nakon završetka diplomskog studija, @ninacalopek @koncertnadvoranalisisnki @artcaffe @cantus @hdsNina je nastavila svoje obrazovanje, upisavši poslijediplomski doktorski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stipendistica Grada Zagreba i Ministarstva obrazovanja RH, kao i Karl Franzes Universitäta u Grazu, posvetila se dubokom istraživanju glazbene estetike te sociologije i psihologije glazbe. Njezin diplomski rad, pod mentorstvom dr. sc. Eve Sedak, prof., “Zagrebačka glazbena sredina 1890.- 1920.: između trivijalnog i umjetničkog” svjedoči o stručnom pristupu i entuzijazmu prema glazbi.

@ninacalopek @koncertnadvoranalisisnki @artcaffe @cantus @hdsNina nije samo stručnjakinja u akademskom smislu, već je također bila ključna figura u organizaciji studentskih kulturnih i umjetničkih događanja tijekom studija. Inicirala je osnivanje udruge studenata muzikologije fus:NOTA, koja i danas uspješno djeluje, pridonoseći studentskoj kulturi i umjetnosti. Profesionalno se angažirala od 2006. godine, usmjeravajući svoju stručnost prema produkciji i organizaciji suvremene klasične glazbe. Kao izvršna producentica Cantus Ansambla od 2006. godine, te članica producentskog tima festivala Muzički biennale Zagreb od 2007., Nina je ostvarila značajan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni.

Kao izvršna producentica Svečane proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013., predsjednica udruge Osorske glazbene večeri od 2017. do 2018. te izvršna producentica nacionalnog festivala Osorske glazbene večeri, Nina ne samo da oblikuje kulturni pejzaž, već i inspirira nove generacije umjetnika. Pokretanjem, pak, festivala za djecu i mlade unutar Muzičkog biennala Zagreb @ninacalopek @koncertnadvoranalisisnki @artcaffe @cantus @hds nastavila je graditi most između klasične glazbe i mlade publike. Njezina strast prema glazbi, kombinirana sa stručnošću i posvećenost prema umjetnosti, čini Ninu Čalopek ključnom figurom u oblikovanju suvremene klasične glazbene scene u Hrvatskoj.

Autorica: Žana Begić

Fotografije Ivan Mihaljević /Unimedia/Opisfilm

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)