ArtCaffe

ArtCaffe

Nobelova nagrada za književnost francuskoj spisateljici Annie Ernaux

Nobelova nagrada za književnost za 2022. godinu dodijeljena je francuskoj spisateljici Annie Ernaux „za hrabrost i kliničku oštroumnost kojom razotkriva korijene otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja”, kako je navela  Švedska akademija.

U svom pisanju Ernaux dosljedno i iz različitih kutova ispituje život obilježen jakim razlikama u pogledu spola, jezika i klase. Njezin književni rad, uglavnom autobiografski, održava bliske veze sa sociologijom, rekao je, među ostalim, u obrazloženju nagrade Anders Olsson, predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade iz književnosti, Ernaux je ovime postala 16. francuska spisateljica koja je do sada dobila ovu nagradu.

Ernaux je rođena 1940. godine i odrasla je u gradiću Yvetot u Normandiji. Studirala je na Univerzitetu u Rouenu, a kasnije je predavala u srednjoj školi. Od 1977. do 2000. bila je profesorica na Centre National d’Enseignement par Correspondance, a kažu da je njezin „put do autorstva bio dug i naporan”.

Prvi roman „Les armoires vides“ objavljen je 1974. u Francuskoj, ali i kao „Cleaned Out“ na engleskom 1990. godine. Romani „La Place“ (Mjesto) i „Une Femme“(Žena), koje su izvorno objavljene 1988. na francuskom, postale su savremeni klasici u Francuskoj. Svjetsku slavu stekla je pak knjigom “Godine” iz 2008. godine, u hrvatskom prijevodu objavljene u nakladi Oceanmore. “Godine” su njezino svjedočanstvo šezdeset godina francuske povijesti, od Drugog svjetskog rata naovamo, a roman je nazivan i remek-djelom autobiografske književnosti.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: Getty Images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)