ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Slobodan Begić

Na Amadeus festu izvest ćemo Figarov pir i još jednom pokazati koliko mladi vole operu

Ususret 5.Amadeus festu porazgovarali smo sa maestrom Slobodanom Begićem, ravnateljem Umjetničke škole Luke Sorkočevića i dirigentom pod čijim ravanjem će se izvesti “Figarov pir” na svečanom otvaranju festivala 12.10.u 20 sati u Domu kulture u Bjelovaru.

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog nastupa na otvaranju Amadeus festa u Bjelovaru, najavili ste i novo gostovanje. Što ćete nam ovaj put izvesti?

Ovaj put bit će izvedena opera W. A. Mozarta „Figarov pir”, u malo skraćenoj verziji.

Kako je počela vaša suradnja s Amadeus festom i što ona znači vama, ali i mladim glazbenicima koji nastupaju? Kako se osjećate u Bjelovaru?

Temelj suradnje je zapravo moje dugogodišnje prijateljstvo s Hrvojem Pintarićem, koji je i jedan od pokretača festivala, kojemu sam prošle godine ponudio izvedbu Mozartove opere „Cosi fan tutte”, što je on prihvatio. Za učenike naše škole to je uistinu veliko iskustvo u, može se već reći, profesionalnom radu. Prezentacija Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika u Bjelovaru na Amadeus festu iznimno je važna i za reputaciju same škole, ali i za širenje interesa za operu i glazbu u cjelini među mladom populacijom. Ovo gostovanje je i kod nastavnika i kod učenika vrlo dobro prihvaćeno zbog glazbe i dobrih iskustava, tako da nas zaista veseli ponovni dolazak u Bjelovar.

„Figarov pir“ je već treća opera i nastavak već provjerene suradnje s kolegama iz Osijeka. Kakva je to suradnja, tko sve sudjeluje u njoj te gdje nastupate?

Suradnju s Osijekom započeli smo preko našeg Dubrovčanina Vlaha Ljutića, inače profesora na Akademiji za umjetnost u Osijeku, koji me je upoznao s Berislavom Jerkovićem, također profesorom solo pjevanja na istoj akademiji, inače umjetnika s bogatom reputacijom u zemlji i inozemstvu. Odmah smo se „našli“ i krenuli u realizaciju ideje spajanja studenata i učenika te stvaranje jednog opernog projekta, a dosadašnji rezultati pokazuju da je ona uspjela.

Prije Bjelovara imate izvedbu i u Vukovaru, gradu heroju. Kad i gdje ćete nastupiti u tom gradu i što vas inspirira za te izvedbe?

Vukovar je Dubrovniku i Dubrovčanima zaista poseban grad, s kojim nas, nažalost, veže mnogo toga iz razdoblja Domovinskog rata.  Već smo u više navrata kao škola gostovali u Vukovaru i svaki put nam je to posebna misija. Vukovar nam je posebno pri srcu, a uz to je i grad pobratim s Dubrovnikom.

 

I na kraju, imate li planove za nastavak suradnje s Amadeus festom i kako gledate na perspektivu samog festivala, planirate li suradnju i u budućnosti?

Svakako bismo željeli nastaviti suradnju s festivalom. Za sljedeću godinu planiramo s Akademijom za umjetnost  iz Osijeka pripremiti Donizzetijevu operu „Ljubavni napitak”, a s obzirom na to da je riječ o Amadeus festu, mogli bismo predložiti Mozartovu operu „Don Giovani”. Smatram zgodnim spoj Mozarta i Bjelovara, a usput je dvorana vrlo lijepa, a sam grad potpuno u skladu s idejom festivala.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)