ArtCaffe

ArtCaffe
Niksa Bareza_ArtCaffe

Odlazak maestra Nikše Bareze

U ponedjeljak, 17. 1. 2022., u 86. godini umro je jedan od naših najvećih dirigenata, maestro Nikša Bareza. Rođeni Splićanin, velike svjetske karijere ostavio je duboki trag u suvremenoj glazbi Europe i svijeta. Dirigirao je u oprernim kućama Züricha, Petrograda i Graza, a bio je i stalni dirigent hamburške opere te milanske Scale, redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča i Praga do Osla i Firence. Tijekom svoje karijere nikad nije prestao umjetnički djelovati ni u domovini  te je bio i na na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije punih 18 godina.

Veliku pozornost posvećivao je suvremenoj glazbi, ali i s osobitom pažnjom njegovao je hrvatsku glazbenu baštinu i bavio se kompozicijama domaćih skladatelja. Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najvećih, kao što su Sachs, Von Karajan, pl. Matačić, a surađivao je sa skladateljima klasicima 20. stoljeća, kao što su Britain, Orfom te Šostakovič, s kojim je razvijao i produbljivao studij suvremene glazbe.

Svoj posljednji intervju maestro Bareza dao je u emisiji ArtCaffe:

Posljednji profesionalni angažman bio mu je u HNK-u Zagreb na čelu opernog ansambla, a posljednji dirigentski nastup bio je polovicom listopada 2021., kad je ravnao velikim koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Maestro Bareza nedugo prije svog velikog zadnjeg nastupa gostovao je ArtCaffe-u. U emisiji je govorio o svojoj facinantnoj internacionalnoj karijeri, koja je trajala više desetljeća. Govorio je o svojim dirigentskim iskustvima dok je bio ravnatelj opere etabliranih europskih kazališta, uključujući Split i Zagreb. Govorio je otvoreno o stanju u zagrebačkoj Operi, o tome što jednog dirigenta čini vrhunskim, kakvu interakciju ima s najvećim opernim divama, zašto mladi pjevači ne bi trebali pripremati ulogu uz pomoć arhivskih snimki s You Tubea te što je naučio od najvećih svjetskih maestara, poput Von Karajana i pl. Matačića.

Autor: Žana

#artcaffe #niksabareza #hnkzagreb #opera #split #zagreb #graz #vonkarajan #matacic #unimedia  #nsdubrava#opisfilm #videoproduction

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)