ArtCaffe

ArtCaffe

Praizvedba napete i emotivne priče “Bornin vremeplov” 1. ožujka u Žar ptici

“Bornin vremeplov”, napeta i emotivna zagrebačka priča Krešimira Butkovića, imat će svoju praizvedbu na sceni GK Žar ptica 1. ožujka u 19 sati.
Nedugo nakon objavljivanja (2016.) ovaj zagrebački avanturistički roman za djecu i mlade postao je pravi hit među čitalačkom publikom i najčitaniji roman 2017. godine. Djeca su s radošću prihvatila putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije.
Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost, u vrijeme kad mu je otac bio živ. Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike, u tom i uspijeva. Međutim, vremeplov se pokvari i oni “zapnu” u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerac.


U radnji su se spojili autobiografski podaci autora Krešimira Butkovića i njegovog brata, koji su u osamdesetima bili djeca. Dječak Borna je njegov nećak, a iz njegove želje da još jednom vidi svog oca,  našao je i inspiraciju za ovaj roman.
Kako sam autor kaže: “Većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri u mladosti”.
Predstavu, prema dramatizaciji Nine Skorup, režira Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, autor glazbe Zvonimir Dusper, a igraju Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.
Nina Skorup ističe da se u “Borninom vremeplovu” na scenu uvode i tzv. ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest, odustajući od tabuiziranja i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i “ozbiljno” bez stigmatizacije.

“Priče tješe i tako otvaraju nove perspektive i tijekove stvarajući nove živote. Što ako je svako ograničenje, kakogod izgledalo, zapravo izvor inspiracije, poziv na kreativnost i ulaz u prostor beskonačnih mogućnosti?  Što ako svaku situaciju, pa i onu najtežu, možemo doživjeti kao početak drugačijeg života koji donosi neočekivanu ljubav i ljepotu? Sve je moguće! – reći će Borna na kraju predstave, što je i snažni duh vremena u kojem živimo. Više nego ikada pozvani smo pogledati ograničenja kao mjesta inspiracije, mogućnosti, rasta i razvoja na putovanju Života. A kada bismo se otvorili više jedni prema drugima i podijelili svoje priče, stvorili bismo prostor sigurnosti, zajedništva, međusobne utjehe, radosti i mira”, poručuje nam dramaturginja Nina Skorup.

Autorica: Žana Begić
Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)