ArtCaffe

ArtCaffe

Preminuo redatelj Lukas Nola

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro filmski redatelj Lukas Nola (58), dobitnik više nagrada, među njima i državne nagrade “Vladimir Nazor”, kao i nagrada na Pula film festivalu.

Lukas Nola rođen je 1964. godine u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. godine filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao izvanredni profesor.

Nije dugo trebalo da postane jedan od najperspektivnijih hrvatskih redatelja generacije koju su izrodile devedesete. Debitirao je dječjom TV dramom Šuma Striborova, a uskoro je uslijedio i film Dok nitko ne gleda (1993.), kojim ga je javnost bolje upoznala.
Državnu nagradu “Vladimir Nazor” dobio je 1995. godine za film “Svaki put kad se rastajemo” te 2001. za “Rusko meso”.
Za igrani film “Svaki put kad se rastajemo” u Puli je 1994. godine dobio Zlatnu arenu za scenarij, a za film “Nebo, sateliti” 2000. Zlatnu arenu za režiju te za film “Sami” 2001. godine Posebnu zlatnu arenu.
Režirao je i na televiziji i u kazalištu, pisao i dramske tekstove, režirao više eksperimentalnih filmova. Mini dramsku seriju “Čuvar dvorca” Nola je kao scenarist i redatelj napravio za HRT, a serija je 2018. prodana na svjetskom televizijskom tržištu.
Lukas Nola objavio je i knjigu “Bilo je dobro, bilo je toplo”.

Autor: Žana Begić

Foto: Petar Glebov

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)